Friday , April 26 2024

Consiliul Local decide, astăzi, dacă dă undă verde repornirii centralei sau lasă Suceava în continuare fără apă caldă

Primarul Ion Lungu a declarat că a făcut demersuri la Guvern pentru fonduri cu care să achite o parte din contravaloarea masei lemnoase necesară repornirii centralei, dar indiferent ce măsură s-ar lua în Consiliul Local, pericolul sistării apei calde şi chiar a încălzirii rămâne dacă populaţia nu plăteşte

Consiliul local 18 aug 2014 [800x600]


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că nu a putut semna, până ieri, protocolul convenit între societatea Termica SA Suceava – furnizor al energiei termice în sistem centralizat şi societatea Bioenergy Suceava SRL – producătorul de energie termică pentru municipiul Suceava. Asta pentru că în protocolul dintre cele două societăţi se face referire la un alt preţ al gigacaloriei decât cel care este în momentul de faţă, prin urmare este necesar ca astăzi să fie adoptat un proiect de hotărâre a Consiliului Local Suceava prin care să fie majorat tariful energiei termice în sistem centralizat. In prezent, tariful are două componente: producţia 147 de lei şi transportul, distribuţia şi furnizarea 124 de lei. Termica a insistat să se majoreze preţul de transport, distribuţie şi furnizare în aşa fel încât preţul final să fie de 341,55 lei. Populaţia plăteşte 185 de lei, diferenţa fiind subvenţionată din bugetul local, adică taxe şi impozite plătite şi de toţi sucevenii, inclusiv cei care au centrale proprii în apartament. Protocolul cuprinde o clauză prin care Termica se angajează să plătească 42% către Bioenergy din cât încasează lună de lună de la populaţie. Primăria se obligă să plătească diferenţa, în cazul în care Termica nu plăteşte la Bioenergy 42%, numai că Ion Lungu a insistat că banii vor fi daţi numai din subvenţiile pe care le datorează Primăria. Astfel, dacă Primăria plăteşte către Bioenergy din subvenţii, Termica primeşte mai puţini bani. In tot acest timp, cei de la Termica au tot presat municipalitatea să crească tariful, miza fiind una clară: tot mai mulţi bani siguri de la bugetul local în loc să se chinuie să strângă debitul de la populaţie.
Cu alte cuvinte, chiar dacă primarul a evitat să o spună în mod expres, dacă azi nu este adoptat de Consiliul Local Suceava proiectul cu privire la majorarea de tarif a energiei termice în sistem centralizat, atunci Primăria nu va putea semna protocolul dintre Termica şi Bioenergy iar Suceava rămâne fără apă caldă şi fără căldură, în ciuda eforturilor făcute până acum.
Primarul a evitat să facă speculaţii pe tema reluării furnizării apei calde şi a spus că este posibil ca proiectul de majorare să fie votat, totuşi, dar cu amendamente din partea unor consilieri locali. Edilul nu a dorit să lanseze vreun mesaj pesimist şi a spus că, totuşi, dacă va fi aprobat un alt tarif decât cel menţionat în protocolul dintre Termica şi Bioenergy, atunci va relua negocierile cu producătorul, dar şi cu furnizorul de energie termică, interesul fiind de a reporni cât mai repede centrala, respectându-se şi voinţa Consiliului Local. In eventualitatea în care în această dimineaţă, la şedinţa care va începe la ora 10.00, decizia luată este una pozitivă, primarul va semna cât mai repede protocolul, iar centrala ar urma să îşi reia funcţiunea cum primeşte fondurile necesare şi solicitate.
Potrivit primarului Ion Lungu, cele mai recente eforturi au fost făcute, în zilele trecute, de accesare de la Guvern a sumei de 10 miliarde de lei vechi, bani cu care municipalitatea ar urma să asigure achiziţia de combustibil. Este o formă legală prin care Guvernul poate ajuta administraţiile locale cu bani de la fondul de rezervă, iar sumele primite să fie date spre furnizori sau producători de energie termică. In cazul de faţă, banii ar urma să fie daţi către firma Bioenergy şi să fie cam 40% din minimul necesar pentru repornirea centralei.
Diferenţa până la 25 de miliarde de lei vechi ar urma să fie acoperită din banii pe care Primăria trebuie să îi dea pentru subvenţia gigacaloriei şi din încasările pe care Termica le va avea de la populaţie. Cât priveşte subvenţiile, primarul a spus că nu mai sunt de dat alţi bani pentru că municipalitatea şi-a achitat datoriile în mod integral către Termica, din subvenţiile plătite ajungând la Bioenergy între opt şi nouă miliarde de lei vechi. Prin urmare, eforturile populaţiei pentru a ajunge cât mai repede la suma de 25 de miliarde de lei ar presupune ca în jur de şase – şapte miliarde de lei să fie plătite până azi, pentru ca tot azi să poată fi dat drumul la centrală. Până ieri dimineaţă fuseseră achitate, conform lui Ion Lungu, în jur de 4,5 miliarde de lei vechi.
Pe de altă parte, Ion Lungu a subliniat că indiferent dacă se ajunge sau nu la o înţelegere în Consiliul Local, problema de fond o reprezintă datoriile populaţiei ce ajung aproape la patru milioane de euro. Din punctul său de vedere, oricâte critici ar fi legate de demersul insistent al celor de la Termica pentru majorarea preţului gigacaloriei, chiar şi dacă populaţia nu va plăti mai mult pentru că Primăria va da o subvenţie mai mare, cât timp populaţia nu îşi plăteşte datoriile vor exista riscuri în continuare de oprire a apei calde şi chiar a căldurii. „Pot să spună orice. Nu-s disperat să mai fiu primar”, a declarat Ion Lungu, în replică la criticile cu privire la proiectul de majorare al gigacaloriei, evitând să dea un răspuns la întrebarea de ce numai el face apel la cetăţeni să plătească şi alţi oameni influenţi, care îi aduc critici, nu fac astfel de apeluri. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

One comment

  1. Se apropie alegerile prezidentiale si merg sucevenii nespalati, ca sa-l voteze pe Victor Pinocchio Ponta. Ei au doar creierul “spalat”, se uita la Antena 3. :))