Friday , April 26 2024

Complexul monahal de la Dorna Arini, condus de IPS Teodosie, a fost închis de ISU Suceava

Pompierii suceveni au făcut verificări la Baza de odihnă şi tratament Gheorghiţeni, de la Dorna Arini, ocazie cu care au constatat ceea ce se ştia deja, respectiv că acest complex monahal nu are avize de funcţionare de la ISU Suceava, pentru hotelul şi baza de tratament balnear. Din 2010 se ştia că cele două clădiri cu câte cinci şi şapte etaje nu respectă normele de protecţie în caz de incendiu, însă până în prezent pompierii nu aveau dreptul de a le închide 

dorna arini 1_tn

Ieri, o echipă de control a ISU Suceava s-a deplasat la Baza de odihnă şi tratament Gheorghiţeni, de la Dorna Arini, pentru a verifica încadrarea obiectivului în criteriile prevăzute de HGR 915/2015 pentru oprirea funcţionării/utilizării construcţiilor/amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu. Astfel, după ce au făcut verificări timp de câteva ore, pompierii suceveni au luat decizia de a închide Baza de odihnă şi tratament de la Gheorghiţeni. Aseară, în jurul orei 18.00, cei de la ISU i-au evacuat pe cei circa 15 turişti aflaţi la recuperare şi au pus sigiliul pe hotelul şi baza de tratament balnear din interiorul complexului monahal de la Dorna Arini, condus de IPS Teodosie.
Ziarul Obiectiv de Suceava a atras atenţia încă din vara acestui an că la Complexul monahal de la Dorna Arini, condus de IPS Teodosie, dăinuie neregulile.
La sfârşitul lunii august 2015, o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Direcţiei de Sănătate Publică dar şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina”, ca urmare a Ordinului 263 din 13.08.2015 emis de către Instituţia Prefectului Suceava şi semnat de către prefectul Constantin Harasim, au verificat activitatea desfăşurată în cadrul acestui Complex monahal. Din comisie au făcut parte şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii dar şi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu.
Aşa cum reiese din raportul întocmit de către comisia de control, la Complexul monahal “Acoperământul Maicii Domnului” şi la Baza de tratament balnear situate în satul Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, neregulile se ţin lanţ. Două dintre clădirile construite în 2010, hotelul şi baza de tratament balnear, nu au aviz de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Este vorba de două construcţii realizate exclusiv din lemn, cu câte cinci şi şapte etaje. Pompierii au constatat că cele două clădiri nu respectă normele de protecţie în caz de incendiu şi au cerut intrarea în legalitate. Din 2010, pompierii au amendat în fiecare an complexul bisericesc pentru că funcţionează fără aviz de la ISU. Dacă în cazul clădirii cu cinci etaje ar putea fi realizate unele modificări structurale care să permită autorizarea, şeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui, a precizat că în cazul clădirii cu şapte etaje este total imposibilă intrarea în legalitate. “Este din lemn, în stil pagodă, scările exterioare sunt din lemn, nu au ce să-i mai facă. Acolo trebuie făcută altă construcţie, pentru că autorizaţie nu pot să primească. Pentru ceea ce este acolo nu putem să dăm aviz”, a explicat generalul Ion Burlui.
La baza de tratament balnear, în cazul unui incendiu, s-ar putea produce o adevărată tragedie. Seful ISU Suceava a explicat că prin amenzile aplicate a încercat să conştientizeze conducerea complexului monahal cu privire la riscul pe care îl reprezintă funcţionarea celor două clădiri, dar se pare că cei care administrează acest complex au găsit altă soluţie pentru a scăpa de amenzi, dar şi pentru a nu mai fi nevoiţi să dărâme clădirea.
Fundaţia controlată de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul de Constanţa, a cerut însă recent Ministerului Culturii clasarea ca monument istoric a complexului bisericesc pe locul casei în care a copilărit ierarhul. Dacă primeşte aprobarea, prelatul scapă de amenzile pe care i le tot dau pompierii. În cazul în care complexul bisericesc ar deveni monument istoric, clădirile ar intra sub incidenţa Legii 422/2001 privind monumentele istorice. Articolul 11 din actul normativ prevede că intervenţiile la monumentele istorice se fac în condiţii foarte stricte, iar desfiinţarea sau distrugerea parţială sau totală sunt interzise. Prin urmare, dacă aşezământul ar primi clasificarea de monument istoric, administratorii complexului ar putea invoca faţă de pompieri imposibilitatea legală de a efectua intervenţii asupra clădirilor.
Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” a fost construită de ÎPS Teodosie pe terenul moştenit de la părinţi. Construcţia complexului a început în 1999. În prezent, aşezământul monahal beneficiază de 6.800 de metri pătraţi de construcţii şi un domeniu de 20 de hectare. Complexul bisericesc include o clopotniţă cu 24 de clopote, înaltă de 41 de metri, un hotel de trei stele, un pavilion administrativ aferent hotelului, spaţii de producţie, sală de conferinţe şi restaurant, o bază de tratament balnear recuperator, aflată acum în extindere, unde pacienţii sunt trataţi ca la orice spital de stat. Complexul are acum 80 de locuri de cazare. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

2 comments

  1. Mafiotul asta hraparet de Teodosie se ocupa de afaceri , escrocherii -cum a fost cazul asa zis briul lui Isus , din care taia bucatele si le vinde la babe -!!,,in loc de biserica face afaceri murdare . La puscarie cu asemenea escroc. Nu taie nici o chitanta , toti muncesc fara acte legale la dinsul. Isi bate joc de legile statului si traieste ca un nabab

  2. calugarul vasile

    ziarul vostru a facut, a dres, totul a fost stiut… dar o ancheta pentru toti anii astia in care nu s-a facut ceea ce e efectiv abia acum, pe cind?
    cine raspunde pentru perioada de functionare care trebuia sa fie zero? daca nu crapau aia in club, acum spaga mentinea activ complexul, nu?
    ceva ancheta, ceva saltati toti porcii si imbuibatii care au tiriit-o pina acum si de abia acum s-au simtit toti cei care trebuiau sa o faca din prima zi de functionare a mall-ului teodosian?
    ha?