Saturday , November 26 2022

Cea mai lungă tiroliană din țară a fost inaugurată la Palma

La Palma, în comuna Sucevița, în Pasul Ciumârna a fost pusă în funcțiune cea mai lungă tiroliană pe un singur segment din România. Instalația are o lungime de 1,1 kilometri și o diferență de nivel de circa 100 de metri. Viteza de coborâre poate ajunge la 100 km/h. Cei care doresc să încerce cea mai lungă tiroliană din țară trebuie să aibă vârsta minimă de șapte ani și o greutate cuprinsă între 30 și 90 de kilograme. Prețul unei călătorii este de 35 de lei 

tiroliana palma (6)

În localitatea Palma, comuna Suce­vița, în Pasul Ciumârna, a fost inaugurată în urmă cu două săptămâni cea mai lungă tiroliană dintr-o singură bucată din România. Tiroliana de la Palma are o lungime de 1,1 kilometri și o dife­rență de nivel de 103 metri. Tiroliana dispune de două sisteme de frânare aduse din Suedia și Statele Unite ale Americii, iar viteza de coborâre poate ajunge chiar și la 100 km/h.

„Voiam să fac tiroliana în altă parte, undeva în apropiere de Mănăs­tirea Sucevița. Am încercat să fac acolo, dar nu se poate deoarece mănăs­tirea este patrimoniu UNES­CO, acolo sunt foarte mulți stâlpi de electricitate, era aproape imposibil să fac așa ceva, plus că accesul era foarte dificil. Nu am renunțat la idee, am zis că vreau să fac chestia asta, să o fac cum trebuie, o tiroliană lungă de al cărei traseu să te poți bucura. Din una în alta, am ajuns aici, moment în care m-am hotărât că acesta este locul potrivit”, a povestit Ion Curea, proprietarul tirolienei de la Palma.

Acesta a început proiectul anul trecut, a colaborat cu o firmă din Brașov pe partea de construcție, inginerii au fost din București, iar ajutorul tehnic privind echipamentele l-a primit din partea unor firme din Statele Unite și Suedia.tiroliana palma (5)

Tiroliana de la Palma este cea mai lungă din țară pe un singur segment. În Masivul Piatra Mare din județul Brașov se află tiroliana de la Canionul 7 Scări, care are o lungime totală de peste doi kilometri. Aceasta însă are nu mai puțin de 23 de trasee, cel mai lung fiind de 273 de metri. Ca lungime, pe un singur segment, după tiroliana de la Palma este cea de la Arsenal Park, din Brașov, care se întinde pe 607 metri.

„Pentru ca tiroliana să devină funcțională nu am avut nevoie de un aviz de la Primărie, ci doar de la firma care mi-a construit efectiv întreg sistemul și inginerii de la București. Instalația se omologhează și se dă în funcționare pentru o perioadă de timp. Se face revizia la un an de zile și la instalație și la echipamente. Echi­pamentele sunt profesionale și trebuie verificate anual”, a mai explicat Ion Curea.

El a mai precizat că a investit undeva la 50.000 de euro pentru a amenaja tiroliana de la Palma. Trebuie menționat faptul că cei care doresc să încerce cea mai lungă tiroliană din țară trebuie să aibă vârsta minimă de șapte ani și o greutate cuprinsă între 30 și 90 de kilograme. Prețul unei astfel de călătorii este de 35 de lei.   tiroliana palma (1)

„Îți dă senzația că efectiv zbori. Siguranța e pe primul loc cu hamuri profesionale și scripeți de cea mai bună calitate, cu două opritoare de siguranță la capăt. Este o experiență de neuitat, pe care cu siguranță o să o experimentez de fiecare dată când o să mai trec pe acolo”, a spus Gheorghe Solo­giuc, unul dintre primii curajoși care au testat tiroliana de la Palma.

„Salut și îmbrățișez inițiativa amicului meu, Ion Curea, de a oferi Bucovinei o nouă atracție inedită, tiroliana din Pasul Ciumârna, de la Palma. Aceasta este cea mai lungă tiroliană, pe un singur segment, din România, și este la noi, în Bucovina. Consider că prin acest proiect se dezvoltă gama de servicii turistice oferite de Bucovina, încurajez pe toată lumea să încerce senzația de neuitat pe care o conferă tiroliana de la Palma”, a precizat și cunoscutul fotograf Cătălin Urdoi. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

FLUTUR: Traficul ridicat din PTF Vicovu de Sus-Crasna arată necesitatea deschiderii punctelor de la Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei

De la deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Vicovu de Sus – Crasna, în …