Monday , March 4 2024

Prefectul a semnat ordinul de încetare a mandatului primarului din Sucevița, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că a fost prins beat la volan

Miercuri, 29 noiembrie 2023, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a semnat ordinul prin care se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a acestuia, a mandatului de primar al comunei Sucevița a lui Dorin – Ioan Pînzar, ca urmare a condamnării acestuia la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei, conform Deciziei Curții de Apel Suceava – Secția penală nr. 1642, pronunțată la data de 23.11.2023 în dosarul cu nr. 3019/285/2022.

Pe durata vacanţei funcţiei de primar al comunei Sucevița, judeţul Suceava, atribuţiile acestuia vor fi exercitate de către viceprimarul comunei Sucevița, judeţul Suceava, se arată într-un comunicat transmis de Prefectura Suceava.

Reamintim că judecătorii Curții de Apel Suceava au admis, joi, 23 noiembrie, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi și l-au condamnat, definitiv, pe primarul comunei Sucevița, Pînzar Dorin Ioan, la un an de închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Pînzar nu va sta în închisoare însă, judecătorii dispunând suspendarea pedepsei, stabilind însă un termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data pronunţării deciziei. De asemenea, Pînzar este obligat de instanță să să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Marginea sau la Primăria Moldoviţa.

OBIECTIV a relatat că Dorin Ioan Pînzar, primarul comunei Sucevița, aflat la volanul unui Logan, a fost oprit de poliție pe 17 februarie 2022, la ora 3.30, pe DN 17A, chiar în fața sediului Primă­riei. El mirosea puternic a alcool și fiind testat cu etilotestul a rezultat o alcoolemie de de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost dus la Spitalul din Rădăuți, unde i s-au prelevat probe biologice care au arătat că primarul avea o alcoolemie de 2,29 g/l alcool pur în sânge (prima probă).

Referitor la decizia de miercuri, 29 noiembrie, Prefectura Suceava a prezentat prevederile art. 160 alin (1) lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare:

”Art. 160: Încetarea de drept a mandatului primarului

  (1) Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri:

  1. d) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei;

De asemenea, conform prevederilor art. 160 alin. (6)-(9) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare:

”(6) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. d)-f) şi i), încetarea mandatului poate avea loc numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

  (7) În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.

  (8) Referatul secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale se transmite prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situaţiei de încetare de drept a mandatului primarului.”

  (9) Ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare.”

Aşadar, prefectul îndeplineşte, în temeiul legii, o formalitate necesară în vederea asigurării funcţionării autorităţii administraţiei publice în condiţii de imparţialitate, fără a fi pusă în discuţie crearea unui raport de subordonare între primar şi prefect şi fără ca prefectul să se substituie unei instanţe judecătoreşti în înfăptuirea justiţiei.

Ordinul emis de prefect în exercitarea acestei atribuţii legale este un act administrativ de autoritate, cu caracter declarativ, iar nu constitutiv de drepturi subiective, în sensul că prin acesta se ia act de o situaţie juridică preexistentă, clarificându-se şi definitivându-se astfel raporturi juridice stabilite anterior, prin alte acte juridice, se mai arată în comunicatul transmis de Prefectură. (O.S.)

 

Vezi si

Angelica Fădor: Congresul PPE, găzduit de PNL la București, cel mai important eveniment politic european înaintea alegerilor europarlamentare

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, a apreciat, duminică, importanța și impactul decisiv al viitorului …