Saturday , May 18 2024

CE aprobat un proiect de 7,3 milioane de euro privind înființarea la Siret a unui centru transfrontalier de pregătire pentru situații de urgență

sevil

Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene, a declarat marți, în cadrul unei conferințe susținută la Iași, că Regiunea de Nord-Est are cea mai mare alocare financiară la nivelul Programului Operațional Regional.

“La nivelul Programului Operațional Național Regional, program dedicat autorităților locale, Regiunea Nord Est are cea mai mare alocare din tot Programul Operațional Regional — de un miliard de euro “, a declarat Sevil Shhaideh.

Conform sursei citate, singura condiție pentru toate autoritățile locale pentru a primi fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală este să își depună proiecte eligibile, complete, cu toate documentațiile așa cum trebuie pregătite pentru accesare de investiții.

Vicepremierul Shhaideh a declarat jurnaliștilor că acest lucru a fost explicat și în cadrul întrunirii avute marți cu primarii din județul Iași, menționând totodată că nu există restricții privind numărul proiectelor depuse.

“La nivelul PNDL nu există o restricție ca număr de proiecte sau ca valoare. Nu credem că în acest moment vom face niște punctaje între școli și drumuri, de exemplu. Cu cât proiectele sunt mai bine realizate, finanțarea va fi asigurată. Bineînțeles că există și criterii de prioritizare. Atunci când anvelopa financiară este depășită, criteriile de prioritizare la PNDL sunt cele prevăzute în Hotărârea de Guvern 624 din 2015”, a mai declarat Sevil Shhaideh.

O altă noutate pe zona de fonduri europene, anunțată ieri de Shhaideh, o reprezintă aprobarea, de către Comisia Europeană (CE), a primului sumar de proiect mare de infrastructura finanțat prin Programul Operațional România – Ucraina 2014 -2020. Este vorba despre un proiect destinat să ducă la o mai mare siguranță a populației și a nivelului de securitate transfrontalieră, prin îmbunătățirea instruirii comune și a acțiunilor de cooperare în managementul situațiilor de urgență.

Proiectul are un buget de 7,3 milioane euro și va fi derulat în județele Suceava, Maramureș, Satu Mare, Botoșani, Tulcea din România și oblasturile Cernăuți și Ivano-Frankivsk din Ucraina, în parteneriat. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are calitatea de lider de proiect, iar parteneri sunt Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Bucovina” al județului Suceava (din România), Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgență în Oblastul Cernăuți și Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgență în Oblastul Ivano-Frankivsk (din Ucraina). În următoarea perioadă, liderul și partenerii săi vor dezvolta cererea de finanțare, respectiv documentele tehnice aferente etapei a doua. Până la sfârșitul anului 2017, documentația integrală va fi transmisă CE spre aprobare, urmând ca implementarea proiectului să fie demarată în prima parte a anului 2018. Practic, proiectul se referă la înființarea la Siret a unui centru de pregătire și antrenament a pompierilor militari și a specialiștilor ISU pentru intervenții în caz de urgență. De menționat că, așa cum a menționat șI ministrul Shhaideh, partener la acest proiect este Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, centrul de la Siret urmând a avea o componentă de aviație, prin amenajarea unui important heliport care să deservească întreaga zonă.

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …