Friday , April 26 2024

Caravana cu vinuri si „Femeile din secolul trecut” ale lui Mircea Dinescu, primite cu multa caldura la Suceava

N sute de suceveni au venit, ieri dup\-amiaz\, la Dom Polski, pentru a asista la un „show” reu[it al poetului [i jurnalistului Mircea Dinescu n oficial, evenimentul a fost organizat pentru prezentarea volumului „Femeile din secolul trecut”, `ns\ de fapt a fost o modalitate inedit\ a poetului de a-[i promova vinul, c=ntecul [i poezia – „trei lucruri cu care po]i cuceri o femeie”, dup\ cum s-a [i exprimat Mircea Dinescu `n fa]a s\lii arhipline

Cel mai recent volum al poetului Mircea Dinescu, intitulat „Femeile din secolul trecut”, a fost foarte bine primit de suceveni care au venit `n num\r mare la o manifestare cultural\ ce a avut loc ieri dup\ amiaz\, la Dom Polski. Sala arhiplin\ [i c\ldura publicului sucevean au fost ni[te ingrediente pe care Mircea Dinescu le-a amestecat cu abilitatea, nonconformismul [i [armul care `l caracterizeaz\. De altfel, pentru acestea [i-au rupt din timpul lor [i au venit s\-l vad\ oameni de cultur\, politicieni de frunte ai jude]ului precum pre[edintele Consiliului Jude]ean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, [i vicepre[edintele CJ Vasile Ilie, func]ionari, oameni de afaceri, [efi ai unor institu]ii, p=n\ la simpli angaja]i `n diverse firme ori chiar pensionari, [omeri sau studen]i.
Prezentarea volumului s\u de poezie nu a fost f\cut\ `n maniera clasic\, ci s-a dorit [i s-a reu[it o prezentare `ntr-o abordare nou\, ce aducea aminte pe alocuri cu genul „stand-up comedy” `n care Mircea Dinescu descre]ea frun]ile celor ce veniser\ s\ `l asculte. Nu a contat c\, pe alocuri, poetul s-a exprimat buruienos [i nici faptul c\ unele din versurile sau c=ntecele sale aveau o tent\ licen]ioas\, ba din contr\, r=sete sau z=mbete au ap\rut [i pe chipuri ale unor persoane destul de sobre, altminteri, `n via]a de zi cu zi.
Din c=nd `n c=nd, poetul `[i prezenta unele p\r]i din via]a sa, iar alterori alterna recitalul de poezie cu cel muzical. Nu au lipsit nici glumi]e despre Caracal sau referiri despre Maglavit, dou\ localit\]i celebre din Oltenia natal\ a lui Dinescu. {i nu a fost tot. O evocare a modului `n care `[i tr\iau dragostea tinerii din urm\ cu vreo 40 de ani `n compara]ie cu cei de ast\zi `n care la final poetul a spus c\ a ajuns nu s\ viseze la femei goale, ci `mbr\cate a fost unul din momentele care au st=rnit cele mai multe r=sete. ~n schimb, atunci c=nd Mircea Dinescu [i-a `nceput pledoaria cu privire la limbajul cu tent\ obscen\ amintind de `njur\turile care sunt `n filmele americane, publicul a devenit din ce `n ce mai atent, abia a[tept=nd s\ aud\ [i un cuv=nt obscen spus de poet `n limba rom=n\.
Muzica pe versurile sale, recitalul de poezii, prezentarea c=torva din sortimentele de vin produse `n podgoria proprie a fost modalitatea, inedit\ cel pu]in pentru zona Bucovinei, `n care Mircea Dinescu a `ncercat s\ `[i promoveze rezultatul muncii. De fapt, dup\ cum singur a spus, nu a vrut dec=t s\ promoveze „trei lucruri cu care po]i cuceri o femeie: poezie, c=ntec [i vin”. Un pic l\ud=ndu-se pe sine [i spun=nd c\ atunci c=nd a `nregistrat CD-ul i s-a spus c\ este bun pentru c\ a reu[it `n c=teva ore ce al]ii se chinuiesc [i dou\ luni, Mircea Dinescu a f\cut o incursiune `n propriile amintiri pe care le-a afi[at publicului [i care le-a savurat cu pl\cere pe tot parcursul spectacolului.
De fiecare dat\ o ironie fin\, o glum\ bun\ spus\ chiar f\r\ perdea de Mircea Dinescu nu f\cea dec=t s\ devoaleze pofta de r=s a publicului [i, de ce nu, dorin]a de a-[i ar\ta admira]ia la un mod sincer [i c\lduros.
O mic\ doz\ de autoironie nu i-a lipsit lui Mircea Dinescu atunci c=nd o persoan\ din sal\ i-a pus o `ntrebare ce nu avea absolut deloc leg\tur\ cu tema evenimentului de asear\, iar poetul, dup\ ce l-a persiflat r\spunz=ndu-i, la r=ndul s\u, despre o persoan\ public\ ce, de asemenea, nu avea niciun fel de leg\tur\ cu spectacolul, a spus publicului, printre altele, c\ se bucur\ c\ nu este el cel mai ciudat om din sal\, a[a cum a crezut la `nceput.
~n `ncheiere, Mircea Dinescu a c=ntat de dou\ ori melodia ce poart\ titlul unui celebru film sovietic realizat `nainte de 1989 – „Moscova nu crede `n lacrimi”. C=ntecul, dup\ cum a explicat Mircea Dinescu, a fost inspirat dintr-o melodie c=ntat\ `n al doilea r\zboi mondial de cei care mergeau pe frontul rusesc, `ns\ versurile aufost pu]in modificate de poet. Publicul a apreciat foarte mult c=ntecul, motiv pentru care Mircea Dinescu a mai c=ntat o dat\ melodia. Dup\ ce poetul [i-a `ncheiat recitalul, a cobor=t [i a dat m=na cu Gheorghe Flutur, s-a a[ezat pe un scaun din primul r=nd [i i-a ascultat pe cei din forma]ia „Banda }\r\neasc\” din Dolhasca. Dup\ trei c=ntece, s-a tras cortina, iar Mircea Dinescu a ie[it din sal\ `n foaier, unde sute de oameni `l a[teptau s\ dea autografe, lucru pe care poetul l-a f\cut cu pl\cere. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …

No comments

  1. Dane, Dinescu e născut la Slobozia, care nu e în Oltenia. La bătrâneţe s-a mutat la Cetate