Saturday , May 18 2024

BLATUL SI ROCADA – operațiunile discrete prin care în zeci de școli din județ au fost repuși în funcție foștii directori care n-au trecut concursul

34 de directori și directori adjuncți au demisionat pe bandă rulantă în școlile din județ, în ianuarie și februarie. In luna decembrie 2016, 173 de cadre didactice din județ au promovat concursul pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct. După un ordin al secretarului de stat de la Educație din noul guvern instalat după alegeri a urmat aproape imediat o avalanșă de demisii inexplicabile ale celor care fie abia câștigaseră funcția de conducere prin concurs, fie abia fuseseră numiți prin detașare, la propunerea consiliilor profesorale din fiecare unitate de învățământ. In funcțiile rămase din nou vacante au putut fi numiți prin detașare vechii directori, în multe cazuri numiți politic. OBIECTIV vă prezintă lista cu demisionarii și cu persoanele propuse spre a le lua locul. Pe de altă parte, Ministerul a anunțat ieri că în aprilie se organizează concurs pentru funcția de inspector general și inspector adjunct, iar în august un nou concurs pentru directori de școli

 Inspectoratul Scolar Suceava - martie 2015 [800x600]

Un fenomen pe cât de straniu și de discret pe atât de îngrijorător s-a petrecut de la începutul acestui an în sistemul de învățământ preuniversitar. Zeci de directori de școli din județ și-au dat în mod bizar demisia, la numai câteva zile după ce fuseseră numiți în funcție. Valul de demisii a venit după ce noua conducere a Ministerului Educației, prin semnătura secretarului de stat Liviu Pop, a decis oficial că în funcții de directori pot fi numiți și foștii directori ce nu au fost la concursul din toamnă, organizat în perioada guvernării Cioloș, precum și cei care au fost dar au picat. Potrivit unui ordin de ministru din perioada fostei guvernări, cei în situația de mai sus nu mai aveau voie să acceadă la funcția de director. Demisiile celor numiți interimar la începutul anului pot astfel avea o explicație de altă natură: au făcut posibilă întoarcerea în funcție a directorilor vechi, cei mai mulți desemnați politic

In perioada 13 septembrie-16 decembrie 2016, Ministerul Educației Naționale a organizat concursul pentru ocuparea funcțiilor de conducere în învățământul preuniversitar, la care s-au înscris 280 de candidați care au avut 307 dosare validate pentru posturi de directori (230) și directori adjuncți (77). Dintre aceștia 173 au fost declarați admiși la concurs la nivelul județului nostru și au fost validați pentru a ocupa o funcție de conducere în unită­țile de învățământ sucevene.

In județul Suceava au rămas vacante după încheierea concursului 111 posturi de director și director adjunct, care au fost ocupate prin delegare în interesul învăță­mântului. Inițial, posturile rămase vacante după concurs nu puteau fi ocupate, conform metodologiei, de către persoa­nele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de director sau director adjunct în unități de învățământ și care nu au participat la concurs, dar nici de persoanele care au participat la concurs, dar nu au fost admise. Pentru ocuparea acestor posturi, ISJ a primit propuneri din partea consiliilor profesorale din fiecare instituție de învățământ, iar apoi a numit dintre aceste propuneri profesori care să ocupe posturile rămase vacante până la organizarea unui nou concurs.

După schimbarea guvernului însă, noul secretar de stat din Ministerul Edu­cației, Liviu Pop, a revocat ordinul fostului ministru, Mircea Dumitru, și a emis un ordin prin care arăta că în posturile rămase vacante ar fi putut fi numite și persoanele care au ocupat funcții de director sau director adjunct în unități de învățământ până la organizarea concursului și nu au participat la concurs, precum și persoanele care au participat la concurs, dar nu au fost admise.

După această schimbare de legislație a urmat aproape imediat o serie de de­mi­sii inexplicabile ale celor care fie câș­tiga­seră funcția de conducere prin concurs, fie fuseseră numiți prin detașare, la ­pro­pu­­nerea consiliilor profesorale din fiecare unitate de învățământ. Astfel, în funcțiile ră­mase din nou vacante au putut fi numiți prin detașare vechi directori, numiți po­litic sau care puteau duce la îndeplinire, prin intermediul funcției ocupate, interese politice.

S-a ales praful de concursul de directori susținut înainte de alegeri

In județul Suceava, toți directorii și directorii adjuncți, indiferent dacă au fost numiți ca urmare a promovării concursului sau prin detașare în interesul învă­ță­mântului, și-au preluat funcțiile luni, 9 ianuarie 2017.

Nu mai puțin de 34 de directori și directori adjuncți au demisionat subit în județul Suceava începând cu data de 9 ia­nuarie, după ce noul ministru al Educației a hotărât să le permită foștilor directori să ocupe totuși funcții de conducere indife­rent dacă participaseră la concurs și nu promovaseră probele sau nici măcar nu se înscriseseră la concurs. Astfel, noii directori care câștigaseră concursul sau fuse­seră numiți la propunerea consiliilor pro­fesorale nici măcar nu au avut timp să își ia în primire funcția și să înțeleagă ce anume înseamnă să ocupi o funcție de conducere în învățământul sucevean.

Incercarea depolitizării educației ro­mânești a eșuat lamentabil, după ce inspec­toratele județene și conducerile aces­tora au reprimit libertatea de a conduce unitățile de învățământ din fiecare județ așa cum le-a venit mai convenabil.

Astfel, pe lângă faptul că au fost cazuri în care candidații nu au putut susține interviul întrucât, deși au fost reprogramați de trei ori, în niciuna din zile nu s-a întrunit comisia de evaluare în plen, după ce ministrul  Educației a permis numirea în funcție a fostelor conduceri a apărut un val de demisii inex­plicabile.

Pentru că vechile reglementări cereau ca până în 5 ianuarie să fie desemnați directorii interimari, persoane care nu și-ar fi dorit funcția de conducere au ocupat provizioriu directoratul, la solicitarea discretă a celor ce și-o doreau și aveau sprijin politic sau de altă natură pentru asta. Ulterior, după numai câteva zile, adică imediat după apariția ordinului semnat de secretarul de stat Liviu Pop, ordin despre care în mediul școlar se auzise pe filiere politice că urma să vină, persoanele desemnate directori interimari „de formă“ au eliberat postul la cerere.

Conform informațiilor transmise de ISJ Suceava, 34 de directori și directori adjuncți au demisionat, începând cu 9 ianuarie 2017. Sincronizarea a fost perfectă, iar noile conduceri nu au apucat să ocupe funcția câștigată prin concurs sau pentru care fuseseră propuse, pentru că, începând cu prima zi de mandat, conform reglementărilor privind concursul de directori, s-au răzgândit pe loc și și-au înaintat demisia, înainte ca măcar să înțeleagă ce înseamnă o astfel de funcție.

Astfel, în județul Suceava au demisionat din funcție 30 de directori și patru directori adjuncți.

Lista directorilor și directorilor adjuncți care și-au dat demisia după schimbarea reglementărilor, prin noul ordin venit după instalarea Guvernului PSD

La GPN “Voinicelul” din Rădăuți, după ce directoarea Gabriela Otilia Canciuc a demisionat, a fost numită în funcție Tamara Manole; la GPN Obcini din Suceava, după demisia directoarei Elena Dochia a fost numită pentru a ocupa funcția Maria Todereanu; după demisia de la conducerea GPP “Albă ca Zăpada” din Vatra Dornei a directoarei Areta Gabriela Sofron, a fost numită în funcție Mihaela Iosep; după demisia directoarei Violeta Elena Hîj de la conducerea GPP “Micul Prinț” din Rădăuți pentru ocuparea acestei funcții a fost numită  Aga­pia Cotor Bîrlădeanu; la GPP “Pri­­chin­­del”, în locul directoarei Sanda Achihăie a fost numită Anișoara Tîrnovan; la GPP Marginea, în locul directoarei Aspazia Rotari a fost numită Cornelia Hrișcă; la Scoala Gimnazială ”Krystyna Bochenek” Poiana Micului, în locul directorului Leonard Butucea a fost numită Petronela Otilia Moroșanu; la Scoala Gimnazială Burla, pentru func­ția de director rămasă vacantă după ce Angelica Levițchi a demisionat a fost numită Liliana Iuliana Sasu; la condu­cerea Scolii Gimnaziale Serbăuți a fost numită Silvia Boiciuc, în locul directoarei Angela Violeta Dolcean; la Scoala Gimnazială Voitinel în locul directorului Ioan Nistor Tironeac a fost numită Rodica Cîrdei; la Scoala Gimanzială Cornu Luncii, după demisia directoarei Irina Roxana Acatrinei a fost numit Petrișor Iacob; la conducerea Clubului Copiilor Rădăuți a fost numit pentru funcția de director Dumitru Pomohaci, după ce fostul director Niculai Ciobanu a demisionat; la Scoala Gimnazială Breaza, în locul direc­toarei Maria Diaconescu a fost nu­mi­tă Carmen Dumitrescu; la Scoala Gim­nazială ”Iorgu G. Toma” Vama, în locul fostei directoare Elena Simionescu a fost numit Gheorghe Boca; la Scoala Gimnazială “Ciprian Porumbescu” după demisia Doinei Elena Petroaie ocupă func­ția de director Loredana Varzari; la Scoala Gimnazială ”Ion Barbir” Capu Cîmpului a fost numit, în locul Irinei Strugar, Ioan Bedrulea, care va ocupa funcția de director; la Scoala Gimnazială ”Teodor Balan” Gura Humorului în locul directoarei Catrina Cotoară a fost numită Garofița Maria Straton; la Scoala Gimnazială Dornești ocupă funcția de director, după demisia Eugeniei Ciobotar, Lavinia Biliciuc; la Scoala Gimnazială ”Hatmanul Sendrea” Dolheștii Mari Mihaela Constantin a fost înlocuită, după demisia din funcția de director de către Mihaela Vieriu; la  Scoala Gimnazială Moara Nică funcția de director rămasă vacantă după demisia Otiliei Hatnean a fost ocupată de Constantin Gaube; la Scoala Gimnazială ”Dimitrie Vatamaniuc” Sucevița în locul directoarei Lăcră­mioara Jolobai a fost numit Alexandru Jolobai; la Scoala Gimnazială Nr. 2 Ias­lovăț, în locul lui Onesemniuc Gheorghe Vasile a fost numită în funcția de director Luminița Cotoară; la Scoala Gimnazială Nr. 1 Iaslovăț în locul directoarei Viorica Prisacariu a fost numit Victor Prisa­ca­riu; la Scoala Gimnazială Frătăuții Vechi, funcția de director rămasă vacantă după demisia Lilianei Cornelia Cîrmaci a fost ocupată de Daniela Isopescu; la Scoala Gimnazială Horodniceni, după demisia directorului Teodor Jorea a fost numit Dumitru Maxim; la Scoala Gimnazială nr. 3 Marginea, după demisia directoarei Mirela Hojbotă, în funcție a fost numită Codruța Vasilica Rotari; la Scoala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava în locul directoarei numite în funcție prin detașare Alexandrina Gabriela Jîjie a fost repus în funcție fostul director Constantin Măr­­gineanu; la Scoala Gimnazială Bălă­ceana în locul directoarei Rodica Oleniuc a fost numită Carmen Georgeta Bunduc; la Scoala Gimnazială Măriței Dărmănești în locul directoarei Gabriela Bodnariuc a fost numită Emilia Barbir; la Scoala Gimnazială Berchișești în locul directoarei Elena Dura a fost numită Rachila Varvaroi.

In ceea ce îi privește pe directorii adjuncți, la Liceul Tehnologic Cajvana în locul Vioricăi Drăghici ocupă această funcție Floarea Iacoban; la Liceul cu Pro­gram Sportiv Sportiv Suceava, după ce directoarea adjunctă Alina Daniela Dobroghii a demisionat, în funcție a fost repusă Cristina Lohănel; la Scoala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava, după de­misia Cristinei Rotaru, în funcția de di­rector adjunct a fost numită Elena-Luminița Martiniuc, iar la Scoala Gimna­zială ”Mihail Sadoveanu” Fălticeni, în locul Doinei Moisii a fost numită director adjunct Ana Butnaru.

Conform purtătorului de cuvânt al ISJ Suceava, Cezar Anuței, fiecare dintre cei care au ales să demisioneze a făcut-o din motive personale. In ceea ce privește numirea noilor directori, Cezar Anuței a arătat că “pentru ocuparea funcțiilor ră­mase vacante au fost consultate consiliile profesorale din școli, niciun director nefiind numit fără consultarea acestora”. (Alexandra IONICA)

 

 Luna viitoare, concursuri pentru șefia ISJ. In august – concursuri pentru directori de școli

Ministerul Educației pregătește un nou calendar și o nouă metodologie pentru organizarea concursurilor pen­­tru posturile de inspectori școlari și directori ai unităților școlare, au anun­țat, marți, la Comisia de învă­­țământ a Camerei Deputaților, repre­­zentanți ai MEN.

“În momentul de față, Ministerul Educației pregătește un nou calendar și în aprilie încep concursurile pentru ocuparea funcțiilor de inspector ­ge­­neral și general adjunct, după care urmează concursurile pentru funcțiile de inspector și de director și director adjunct pentru celelalte unități școlare”, a precizat secretarul de stat în MEN Kiraly Andras Gyorgy, la ședința comisiei, la dezbaterea inițiativei legislative a PNL și PMP privind numirea directorilor de școli.

La rândul său, secretarul de stat în MEN Gabriel Ispas a arătat că Ministerul Educației pregătește și o nouă metodologie de organizare a concursurilor. “Ieri am aprobat un grup de lucru care să actualizeze metodologia de concurs în conformitate cu Ordonanța 96, intrată ulterior vechii me­todologii în vigoare, iar ceea ce îmi doresc este să nu mai ajungem la situația în care sunt directori care nu sunt prin concurs”, a explicat Ispas.

El a adăugat că din acest grup de lucru fac parte numai persoane care lucrează în învățământul preuniversitar. “Vrem să organizăm în partea a doua a lunii august concursuri și ne-am dori ca în maxim 30 de zile oamenii să știe să-și pregătească dosarele, să nu facem nimic în pripă. Metodologia trebuie actualizată“, a mai spus Ispas.

Deputații din Comisia de învă­țământ au respins, în final, propu­nerea legislativă inițiată de par­­la­­mentari ai PNL și PMP care prevede că în funcțiile vacante de director sau director adjunct din instituțiile de învă­ță­mânt preuniversitar nu pot fi numite persoane care au ocupat funcția de director în unitatea respectivă și care nu au fost admise la concurs sau nu au participat la concurs.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei, care este primul for sesizat. Senatul este Ca­­meră decizională.

 

 

 

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …

2 comments

  1. Mizeriile specifice!Pensionarii la pensie si poate se vor schimba lucrurile in bine !!

  2. La Voitinel toate rudele directoarei sint angajate la școala surori cumnați verișori soțul directoarei oare se schimba mafia familiei polobocel