Sunday , May 19 2024

Au început înscrierile pentru examenul de rezidențiat

Examenul va avea loc pe data de 20 noiembrie în Centrul Universitar Iași u înscrierile se desfășoară până pe  data de 28 octombrie la sediul DSP Suceava . In unitățile spitalicești din județ sunt peste 20 de posturi libere pentru acest concurs u în prezent sunt 71 de medici rezidenți de diferite specialități care au încheiat contracte cu spitalele sucevene

 

rezidentiat

 Incepând de vineri, 14 octombrie, la sediul Direcției de Sănătate Publică Suceava au început înscrierile pentru examenul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății în Centrul Universitar Iași, înscrieri ce se vor desfășura până pe data de 28 octombrie. Medicii rezidenți pot opta pentru un loc de rezident fără garanții de angajare ulterioară, dar și fără obligații ulterioare din partea lor sau pentru un post pe care să-l ocupe definitiv, însă cu obligația de a nu-l abandona cel puțin cinci ani după terminarea rezidențiatului. Unitățile sanitare îi vor avea pe statele de plată, dar tinerii medici se vor pregăti, între trei și șapte ani, în centre universitare. Aceștia sunt cei care au acceptat să meargă în spitale mici, din zone izolate și au susținut concursul de rezidențiat direct pe post. Figurând pe statele de plată ale spitalelor respective, medicii rezidenți au însă obligația de a rămâne pe acest post o perioadă egală cu durata perioadei de pregătire. Altfel, va trebui să dea banii înapoi. Spitalul care încheie un contract cu un medic rezident îl așteaptă pe acesta să-și termine pregătirea și în acest timp nu poate scoate postul la concurs. De remarcat este că acești medici au deja asigurat un loc de muncă, în timp ce ceilalți, la terminarea rezidențiatului, vor da concurs pentru posturile care vor fi libere atunci. Listele cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii, se vor afișa pe data de 7 noiembrie 2016. O noutate pentru acest an este introducerea unor specialități noi, cum ar fi cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică și microbiologie clinică.
La nivelul județului Suceava sunt aproximativ 20 de posturi libere pentru examenul de rezidențiat pe post, sesiunea 20 noiembrie 2016. Cele mai multe posturi sunt la Serviciul de Ambulanță Județean pentru medicină de familie.
Concursul va fi susținut în Centrul Universitar Iași pentru posturile publicate în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea. Concursul se va desfășura sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durata de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri: 25% din total sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din cinci, se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu patru puncte, iar 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu, cu două-patru răspunsuri corecte. Departajarea candidaților care au obținut punctajul maxim posibil se face prin susținerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica și bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susținerea probei, într-un sediu securizat.
In prezent sunt 71 de medici rezidenți de diferite specialități care au încheiat contracte cu spitalele sucevene. Astfel, la Direcția de Sănătate Publică sunt doi medici rezidenți care urmează să se întoarcă în instituție după finalizarea cursurilor de rezidențiat, în timp ce la Spitalul Județean Suceava sunt încheiate 18 astfel de contracte. Spitalul din Rădăuți așteaptă zece medici rezidenți să vină să-și ia posturile în primire, cel din Fălticeni are șase medici rezidenți, iar Spitalul din Vatra Dornei are încheiate 14 contracte cu medici rezidenți. Pentru Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc au optat 12 medici rezidenți, iar pentru cel din Gura Humorului sunt patru medici rezidenți. Spitalul de Boli Cronice din Siret așteaptă un singur medic resident, iar Spitalul de Psihiatrie Siret are patru medici rezidenți care urmează să revină în unitatea spitalicească să profeseze după finalizarea cursurilor de rezidențiat. (Cristina RUSTI)
 
 
 
 
 
 
 

Vezi si

Gheorghe Șoldan, la Rădăuți: ”Chiar din centrul municipiului se vede neputința administrației liberale”

Deputatul Gheorghe Șoldan, candidatul PSD la conducerea Consiliului Județean Suceava, a fost sâmbătă prin Rădăuți, …