Monday , May 20 2024

Au început înscrierile pentru admiterea la liceu. Şapte elevi suceveni au media 10

Absolvenții claselor a VIII-a pot completa fișele de înscriere până pe data de 7 iulie. Repartizarea computerizată va avea loc pe 12 iulie. Anul acesta sunt mai puține locuri la liceu comparativ cu anul școlar trecut, Ministerul Educației alocând mai multe clase pentru învățământul profesional. La nivelul județului nostru sunt șapte elevi cu media de admitere 10, cinci cu medii de 9,99, alți doi elevi având media de admitere 9,98. 36 de medii sunt peste 9,90. Cea mai mică medie din județ este 2,03. Aflați cu ce medii s-a intrat anul trecut la câteva licee din județ 

Începând de ieri, absolvenții claselor a VIII-a își pot completa cererea de admitere la liceu. Atât părinții, cât și elevii au fost consiliați de profesorii diriginți, pentru a nu exista probleme, fiecare unitate liceală și fiecare specializare având un cod, pe care părinții trebuie să-l treacă în fișă.

La nivelul județului nostru sunt șapte elevi care vor fi admiși la liceu cu media de admitere 10. După Evaluarea Națională, a fost 15 elevi care au trecut peste acest examen cu media zece, dar doar șapte dintre ei au avut și media din anii de gimnaziu tot zece. Elevii suceveni care pot opta pentru orice specializare din cadrul oricărui liceu sunt Alexia Babliuc, care a absolvit clasa a VIII-a la Colegiul Național “Ştefan cel Mare” Suceava, Andrei Lupeș, de la Colegiul Național “Petru Rareș“ Suceava, Filip Fabian Ciocan, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Gura Humorului, Ilinca Mareș, de la Şcoala Gimnazială Humoreni, Raluca Elena Sandu, absolventă de gimnaziu la Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni, Theodora Elena Bărbuță, de la Şcoala Gimnazială “Regina Elisabeta” Rădăuți și Alexia Maria Schipor, absolventă a Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Vicovu de Sus. Topul celor mai buni elevi continuă cu cinci medii de 9,99, alți doi elevi având media de admitere 9,98. De asemenea, 36 de medii sunt peste 9,90.

La polul opus se află un elev care a absolvit la Şcoala Gimnazială Negrileasa având media de admitere, 2,03. După cum reiese din datele furnizate de reprezentanții Inspectoratului Şcolar Județean Suceava, această medie de 2, 03 nu este un caz izolat, lista continuând cu medii de 2,09, 2,12 și 2,13.

Menționăm că Evaluarea Națională are o pondere de 80%, iar media anilor de gimnaziu are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere. Absolvenții de gimnaziu vor completa fișele de înscriere până pe data de 7 iulie, urmând ca pe 12 iulie să se desfășoare repartizarea computerizată într-o singură etapă. Repartizarea se realizează în funcție de opțiunile elevului, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. În perioada 15 – 18 iulie, elevii își vor depune dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați, iar pe data de 18 iulie unitățile de învățământ vor transmite către Inspectoratul Şcolar Județean situația locurilor rămase libere. Situațiile speciale vor fi rezolvate de comisia specială de admitere după etapa de repartizare computerizată, în intervalul 19 – 23 iulie.

Anul acesta se pare că va fi o concurență acerbă printre absolvenții claselor a VIII-a pentru ocuparea unui loc la liceu. Numărul locurilor în liceele sucevene a scăzut cu aproape 350 față de anul trecut. Mai exact, în planul de școlarizare pentru anul școlar 2019-2020, Ministerul Educației a aprobat un număr de 182 de clase la învățământul liceal, față de 193, câte au fost la începutul anului școlar care tocmai s-a încheiat. S-au păstrat atât numărul claselor de la învățământul liceal seral, cât și cel de la învățământul liceal cu frecvență redusă, fiind și anul acesta trei, respectiv cinci clase. După cum arată datele statistice, se poate observa clar că numărul locurilor luate de la învățământul liceal au fost dirijate către învățământul profesional și dual. Dacă pentru anul școlar 2018-2019 Ministerul Educației aprobase în Suceava 50 de astfel de clase, planul de școlarizare pentru anul școlar viitor cuprinde 77 de clase.

Reamintim că la admiterea de anul trecut, Colegiul Național “Ştefan cel Mare” a fost “vânat” de cei mai buni elevi din județ. Ultimele medii de admitere la această unitate de învățământ au fost 9,56 la Matematică-Informatică, bilingv engleză, Mate­matică-Informatică 9,13, Ştiințe ale Naturii 9,03 și Ştiințe Sociale 8,77. Cea mai mică medie la Colegiul Național “Petru Rareș“ a fost de 8,08, la specializarea Ştiințe ale Naturii, bilingv germană. Ultimele medii de admitere la alte licee din județ au fost: 7,88 la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, specializarea Filologie, 7,47 la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, specializarea Filologie, 6,37 la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, la specializarea Turism și alimentație, 7,49 la Colegiul de Informatică «Spiru Haret», specializarea Ştiințe ale Naturii, 7,41 la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni, specializarea Filologie, 7,93 la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, specializarea Filologie.

La polul opus s-a aflat anul trecut Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca, unde s-a înregistrat cea mai mică medie de admitere din județ, și anume, 2,22, urmat de Liceul Tehnologic “Vasile Cocea” din Moldovița, cu o medie de 2,27 și Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” din Suceava, cu 2,30. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Meci de Liga V-a întrerupt după o încăierare generală între jucători și spectatori

Cazul meciului dintre Polul Nord Brodina și Unirea Salcea va ajunge miercuri pe masa Comisiei …