Friday , April 26 2024

Admiterea la liceu 2021: TABEL cu numărul de locuri scoase la concurs la fiecare liceu și specializare. Ofertă mai săracă cu 1.100 de locuri. Ultimele medii cu care s-a intrat anul trecut

Planul de școlarizare în învățământul liceal de zi, clasa a IX-a, pentru anul școlar 2021-2022, cuprinde 159 de clase, cu 3.962 de locuri, din care 122 alocate elevilor de etnie romă și 37 copiilor cu CES. Comparativ cu anul trecut, oferta de școlarizare pentru admiterea la liceu este mai săracă cu 1.106 locuri, iar numărul de clase este cu 22 mai mic. Alte 4 clase a IX-a, cu o capacitate totală de 112 locuri, sunt propuse pentru învățământul liceal seral, în timp ce la învățământul cu frecvență redusă sunt disponibile 3 clase, cu 84 de locuri. La învățământul special apar în planul de școlarizare pentru admiterea 2021 o clasă de liceu, cu 12 locuri, și 11 clase la învățământul profesional, cu 128 locuri disponibile. La învățământul profesional sunt cuprinse 53 de clase a IX-a, cu 1.261 de locuri, și alte 3 clase la învățământul dual profesional, cu 83 de locuri.

Broșura admiterii la liceu a fost publicată vineri de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava și cuprinde informații legate de admiterea în învățământul liceal, învățământul profesional și învățământul dual. Aceasta este un ghid util atât pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru părinții acestora, în vederea orientării școlare pentru clasa a IX-a, fiind prezentate rutele educaționale care pot fi urmate, profilurile de pregătire, condițiile de admitere etc. Broșura va fi distribuită gratuit tuturor absolvenților clasei a VIII-a din anul școlar 2020-2021.

Planul de școlarizare în învățământul liceal de zi, clasa a IX-a, pentru anul școlar 2021-2022, cuprinde 159 de clase, cu 3.962 de locuri, din care 122 alocate elevilor de etnie romă și 37 copiilor cu CES. De precizat că, pentru admiterea din 2020, au fost propuse 181 de clase, cu 5.068 de locuri, dintre care 114 locuri pentru romi. Drept urmare, oferta de școlarizare pentru admiterea la liceu din acest an este mai săracă cu 1.106 locuri, iar numărul de clase este cu 22 mai mic. Alte 4 clase a IX-a, cu o capacitate totală de 112 locuri, sunt propuse pentru învățământul liceal seral, în timp ce la învățământul cu frecvență redusă sunt disponibile 3 clase, cu 84 de locuri. La învățământul special apar în planul de școlarizare pentru admiterea 2021 o clasă de liceu, cu 12 locuri, și 11 clase la învățământul profesional, cu 128 locuri disponibile.

Cel mai mare număr de clase a IX-a sunt propuse la Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni, în oferta căruia se regăsesc 10 clase, cu 244 de locuri, la 9 specializări. La Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic Rădăuți și Colegiul ”Al. Cel Bun” Gura Humorului planul de școlarizare pentru clasa a IX-a cuprinde câte 9 clase, fiecare cu peste 200 de locuri, iar la Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți sunt propuse 8 clase, cu un total de 194 de locuri.

Cinci licee au renunțat la specializarea matematică-informatică, iar alte patru au scos din ofertă specializarea filologie

Planul de școlarizare la învățământul liceal de stat pentru clasa a IX-a ”sărăcit” cu 22 de clase este o consecință directă a scăderii numărului de elevi de clasa a VIII-a și s-a concretizat și în scoaterea unor specializări din oferta liceelor din județ. Astfel, Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Liceul Teoretic ”Ion Luca” Vatra Dornei, Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni și Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana au fost nevoite să renunțe la câte o clasă de matematică-informatică, iar Colegiul ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți la clasa de matematică-informatică intensiv engleză, Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava la clasa de științe ale naturii bilingv engleză, Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului la clasa de științe ale naturii intensiv franceză și clasa de tehnician automatizări, în timp ce Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni a renunțat la clasa de filologie. Colegiul Silvic ”Bucovina” Câmpulung Moldovenesc a scos din oferta de școlarizare clasa de tehnician în turism, Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni clasa de tehnician ecolog și protecția calității mediului și cea de tehnician în automatizări, iar Colegiul Tehnic Rădăuți a renunțat la clasa de tehnician desenator pentru construcții și instalații și cea de tehnician de instalații electrice și a înlocuit o clasă de filologie cu una de științe ale naturii. Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți a operat unele schimbări în oferta de școlarizare, și anume a înlocuit clasa de filologie cu una de științe sociale, a renunțat la una din cele două clase de turism și a înființat o clasă de tehnician analize produse alimentare. Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus a renunțat la clasa de filologie, la clasa de științe sociale intensiv engleză și la una din cele două clase de științe ale naturii, și a optat pentru două clase de științe sociale, în loc de una, cum prevedea oferta de școlarizare de anul trecut.

56 de clase de liceu la învățământul profesional și dual

În ceea ce privește învățământul profesional, sunt cuprinse în planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 un total de 53 de clase a IX-a, cu 1.261 de locuri, și alte 3 clase la învățământul dual profesional, cu 83 de locuri, dintre care 49 locuri sunt alocate elevilor de etnie romă și alte 17 pentru elevii cu CES. Comparativ cu anul trecut, oferta este mai săracă cu 461 de locuri de liceu la învățământul profesional și dual.

În perioada imediat următoare IȘJ Suceava va transmite în unitățile de învățământ gimnazial broșurile cuprinzând informațiile legate de admitere, dar și lista centrelor de înscriere, precum și a școlilor arondate fiecărui centru. În data de 16 iunie, fiecare unitate de învățământ gimnazial va transmite către Comisia de admitere județeană baza de date cuprinzând mediile generale de absolvire ale absolvenților clasei a VIII-a, precum și a listei elevilor corigenți, repetenți, cu situația neîncheiată sau exmatriculați, prin completarea acestor informații în aplicația informatică centralizată. În ziua de 15 iulie va fi anunțată ierarhia la nivel județean a absolvenților clasei a VIII-a.

Completarea fișelor de înscriere are loc în perioada 16-22 iulie, iar înscrierea la unitatea de învățământ la care va fi admis elevul se va face doar cu programare, începând cu data de 25 iulie. Ministerul Educației a transmis că, pentru acțiunile care presupun prezența la unitatea de învățământ a candidaților/părinților, este necesară informarea, prin telefon sau e-mail, a unității de învățământ cu privire la intenția de depunere/completare/preluare a documentelor, în vederea planificării accesului în unitatea de învățământ.

Admiterea în clasa a IX-a se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în baza opțiunilor candidatului, în data de 24 iulie. Media de la Evaluarea Națională la clasa a VIII-a contează în proporție de 80% pentru admiterea la liceu, restul de 20% constând în media anilor de gimnaziu. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

One comment

  1. Ha,ha. Cum se prezinta. Cica Bacescu a renuntat. Ne-au bagat pumnul in gura. Cind au dat inapoi o clasa, pe care a taiat-o inspectoratul, a fost cea de tehnic. De ce? Bacescu era mult mai bun decit licee teoretice. Asta se cheama concurenta neloiala, la care se pricepe un un inspector general, care a ajuns in aceasta functie ca recompensa ca l-a turnat pe Cornia. Sa traiasca lipsa de competenta din PNL