Thursday , May 9 2024

Aberațiile sistemului sanitar sucevean:Programări peste nouă luni pentru un RMN gratuit. 2-3 luni de așteptare pentru consultații la Cardiologie, Oftalmologie sau Ginecologie

Unii bolnavi din Suceava care au nevoie de investigații RMN riscă să nu mai fie în viață până le va veni rândul pe lista de așteptare. La Spitalul Județean poți să aștepți și nouă luni pentru o astfel de investigație, în regim gratuit. Mai norocoși sunt cei care au nevoie de consultații la Cardiologie, Oftalmologie sau Ginecologie – lista de așteptare este pentru două-trei luni. Pentru analize gratuite la sânge, laboratoarele de profil din județ au liste completate pentru următoarele trei luni

Bolnavii din Suceava au cu greu acces la investigațiile de înaltă performanță, cum ar fi computer tomograf și RMN. Banii decontați de stat pentru unitățile medicale care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava se termină din primele zile ale lunii, iar în această situație bolnavii fie intră pe liste de așteptare, care se întind și pe nouă luni, în unele cazuri, fie sunt nevoiți să scoată bani din buzunar, dacă vor să facă investigațiile la timp. Cu bilet de trimitere de la medicul de familie, sucevenii nu au șanse să facă un RNM mai repede de nouă luni de zile, iar pentru o consultație gratuită la secțiile din cadrul Ambulatoriului de Specialitate din Spitalul Județean trebuie să aștepte câte două-trei luni. La Cardiologie au de așteptat mai bine de două luni. Aceeași sițuație se întâl­nește și la departamentele de Ginecologie și Oftalmologie, în Ambulatoriul Spitalului Județean fiind lungi liste de așteptare, la medicii Anca Trifina sau Alina Melinte. Deci cu liste de așteptare de luni de zile pentru investigații gratuite se confruntă pacienții suceveni cărora medicii le recomandă tot felul de investigații. Banii nu ajung iar listele de așteptare se măresc de la o zi la alta.

Realitatea tristă arată că pacienții care au nevoie de o investigație de mai mare finețe, dar care nu constituie o urgență pot figura până la nouă luni pe lista de așteptare la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Banii primiți în baza contractului cu CAS nu permit mai mult de 30 de investigații, în medie, lunar, iar pacienții vor avea nevoie să obțină un nou bilet de trimitere, pentru că acesta are valabilitate de trei luni. Bugetul alocat sectorului imagistică medicală se împarte, de altfel, între RMN, CT, radiologie și ecografie și se încearcă, până la recomandarea unei analize RMN, epuizarea celorlalte metode de diagnostic.

Şi laboratoarele de analize medicale din Suceava aflate în relații contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate au liste de așteptare până în toamnă. Pacienții cu bilet de trimitere de la medic, cu excepția gravidelor și a cazurilor care reprezintă urgențe, sunt programați pentru investigații de-abia peste câteva luni, din cauza numărului mare de solicitări și a lipsei banilor. „Ne lasă să murim. Sunt bolnavă cu rinichii și trebuie să-mi fac regulat analize. Dau destui bani din pensia mea pe medicamente, de unde să mai scot și pentru analize? Nu mai fac față cu costurile”, a povestit Elena G., de 64 de ani, din Suceava. “Mi-am făcut programare la RMN, la Explora, acum șase luni. La telefon mi-au spus că de obicei durează trei-patru luni, pentru că nu sunt fonduri, dar poate dura și până la cinci luni. Am sunat la mai multe laboratoare din Suceava, unele mi-au spus că nu fac decât pe bani, altele că fac doar cu reducere, deci tot pe bani. Am fost la ei și mi-au zis că încă mă mai aflu pe lista de așteptare, să am răbdare. Bine că nu e ceva foarte grav, că dacă era muream până acum”, a menționat Gheorghe B., de 75 de ani, din Bosanci.

Problema fondurilor îi apasă și pe repre­zen­tanții laboratoarelor de investigații clinice, aceștia fiind în situația de a nu-și putea satisface pacienții. Pentru că banii repartizați aco­peră doar o mică parte din necesarul pentru investigațiile gratuite, aceștia îi împart în ju­mătate, o parte pentru înscrișii de pe listele de așteptare și o parte pentru urgențe și gravide. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

VOI – Manifestul lui Flutur pentru tineri, promovat de Ziua Europei la statuia lui Ștefan cel Mare

Un eveniment care se prefigurează a fi unul de forță va avea loc joi, 9 …

No comments

  1. Asta cu siguranta nationala si cu independenta justitiei sunt cele mai obscene flatulatii ale ”specialilor” Romaniei. Uneori ma intreb cat de prosti sunt cei din piesede si de ce au creat atat de multa ura intre privat si stat ? Au creat o falie care se va adanci din ce in ce mai mult. Sistemul medical e la fel de corupt ca atunci cand salariile erau foarte mici in sectorul medical. Ce rezulta de aici ? Le-am dat salarii ca in occident dar ei fura mai abitir ca inainte. Solutia ar fi cea urmata de pnl. Privatizezi sistemul si-l lasi pe om sa plateasca doar ce consuma. Daca nu se linistesc, sa li se dea salarii”mizere” ca inainte. Astia de la medical vor fura oricum si daca le dai si daca nu le dai. ESTE IN GENA LOR SA IA SPAGA. NU II MAI SCHIMBA NICI DRACU. Solutie e simpla. Lucrezi bine, daca nu vor veni doctorii din Asia sa profeseze la noi.

  2. D-mnule ministru al sanatatii, cand ati facut analiza de impact si dezbateri pentru a aproba si innainta ordonanta pentru sanatate care ne trimite la privat, fara dezbatere reala,daca Constitutia Romaniei la art.34 prevede dreptul la ocrotirea sanatatii iar art.47 prevede asigurarea unui nivel de trai decent.Cerem ca procuratura sa se autosesizeze deoarece se va destabiliza tot sectorul public de urgenta care tine de Siguranta Nationala.

  3. Deși sunt asigurat și plătesc sume mari la sănătate doar RMN și analize cu plată mi am făcut. Și când prinzi câte o trimitere după lungi așteptări, cabinete în Ambulatoriu precum Neurologie sau Cardiologie nu au niciun aparat pentru cea mai mică investigație. La Neurologie cu ciocănel ul de p100 de ani și Cardiologie nu are nimic. Cabinete doar cu numele și nici așa nu ai loc. La RMN Și CT vin toți din tot județul mai nou vad și ucraineni la greu ca se consultă prin Suceava deși vin din Cernăuți și au bilete de trimitere și și rezolva problemele. Degeaba contribuim la bugetul sănătății că nu beneficiem, mai ales care lucram și cotiza mult. Mai bine nu am mai plăti nimic și am merge doar la privat!!!!

  4. Ma intreb doar daca NOMENCLATURISTII, acesti ciocoi noi, asteapta si ei sau nu? Sa fim seriosi. Dotarea spitalului s-a facut in primul rand pentru acei 5% cu PILE! Restul, poate daca dau o spaga, daca nu …. sa moara!