Monday , September 26 2022

Julian Assange, consemnat intr-un conac luxos englezesc, se declară îngrijorat de o eventuală extrădare în Statele Unite

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, vizat de un mandat de arestare eliberat de Suedia, dar eliberat condiţionat joi, s-a declarat “îngrijorat” de o eventuală extrădare către Statele Unite, deosebit de critice faţă de dezvăluirile site-ului său.

“Există numeroase îngrijorări că aş putea fi extrădat în Statele Unite”, a declarat Assange pentru un mic grup de jurnalişti, la câteva minute după ce a fost eliberat pe cauţiune, de justiţia britanică.

“Am auzit un zvon, anunţat de avocatul meu în Statele Unite, un zvon care nu a fost confirmat, dar potrivit căruia am fost inculpat în Statele Unite”, a adăugat el.

WikiLeaks, site-ul lui Assange, este specializat în publicarea de documente secrete. El a dezvăluit sute de telegrame diplomatice americane, iritând profund Statele Unite, care nu şi-au ascuns intenţia de a-l judeca pe Assange.

În plus, australianul este cercetat de justiţia suedeză într-un caz de presupuse violenţe sexuale, în august. El a fost arestat la 7 decembrie, la Londra, în baza unui mandat emis de Suedia, dar a obţinut joi o eliberare condiţionată, aşteptând procedura de extrădare.

După ce a schimbat câteva cuvinte cu jurnaliştii, Assange a plecat către o vilă situată la aproximativ 200 de kilometri de Londra, unde a fost consemnat la domiciliu.
El va petrece Crăciunul şi probabil mai multe luni consemnat într-un conac englezesc opulent, aşteptând hotărârea judiciară asupra extrădării sale în Suedia.

Impozanta casă, cu faţada acoperită de iederă, se află în mediul rural, într-un cătun de vreo 20 de locuinţe, fără magazine, în apropiere de localitatea Bungay. Vehicule de poliţie erau, deja, staţionate în apropiere joi după-amiază, pe o ploaie torenţială, a constatat un fotograf AFP.

Poliţia a marcat cu borne marginea drumului care duce la poarta proprietăţii, pentru a împiedica maşinile să parcheze.

Assange va fi nevoit să se mulţumească cu cele zece camere ale construcţiei în stil georgian, înconjurată de un domeniu de 240 de hectare, pentru un sejur care ar putea dura mai multe luni, în contextul în care avea mai multe opţiuni posibile.

El va fi nevoit să poarte o brăţară electronică, să se prezinte în fiecare zi la postul local de poliţie, fiind obligat să nu părăsească reşedinţa.

Însă acest stil de viaţă va fi mult superior celui din închisoarea Wandsworth, la sud de Londra, unde era deţinut într-o celulă la izolare, fără ziare şi internet. El este supus unui “regim de pedeapsă” şi unor “condiţii datând din epoca victoriană”, potrivit avocatului său, Mark Stephens.

Proprietarul, Vaughan Smith, a declarat joi, pentru cotidianul The Daily Telegraph, că Assange dispune de o cameră “simplă” la etaj, fără acces la Internet, şi că ar plăti pentru cazare.

Fost ofiţer al armatei britanice, devenit corespondent de război, Smith este unul dintre fondatorii clubului de presă Frontline, unde Julian Assange a fost adăpostit, în cel mai mare secret, înainte să fie arestat, la 7 decembrie.

“Mă situez de partea celui oprimat. Este un prieten, am încredere în el. Eu nu cred că va fugi”, a declarat Smith, la ieşirea din tribunalul în care era judecat Assange.

Pe domeniu se află, de asemenea, o fermă biologică, care alimentează restaurantul clubului şi conacul cu produse bio.

Vezi si

Alegeri în Italia. Giorgia Meloni ar putea deveni noul premier al guvernului radical de dreapta

Italienii își aleg duminică un nou Parlament și va fi instalat noul guvern, care e …