Saturday , April 27 2024

Ministerul Culturii a scos la licitație elaborarea documentației pentru restaurarea conacului „Vârnav-Liteanu” din Liteni

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, vineri, că se vor derula lucrări de restaurare şi consolidare a conacului “Vârnav-Liteanu” din judeţul Suceava, care se află într-o stare gravă de degradare structurală şi arhitecturală.


Investiţia face parte dintr-un proiect implementat de Ministerul Culturii, iar acest conac va fi transformat în centru de pregătire pentru restauratori, a scris Turcan, pe Facebook.

Unitatea de Management a Proiectului a publicat vineri în SEAP anunţul de participare simplificată pentru contractarea serviciilor de elaborare a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie estimate la o valoare de 494.991 de lei fără TVA, a precizat ministrul.

“Conacul va fi transformat în centru de pregătire pentru restauratori, având ca scop formarea specialiştilor din Bucovina şi Suceava. Apropierea de instituţii de învăţământ primar şi liceal va permite extinderea ofertei educaţionale în localitate şi zonele învecinate, transformând inima oraşului într-un campus de specializare şi centru cultural-educativ, aducând prin aceasta un aport esenţial în dezvoltarea comunităţii. Investiţia e inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală, finanţat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului”, a menţionat Raluca Turcan.

Reamintim că deputatul liberal sucevean Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii, a anuntat, în aprilie 2021, că, prin Hotărâre de Guvern, CasaVârnav Liteanu, imobil înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Suceava, a fost dată în administrarea Institutului Național al Patrimoniului.

Ulterior, în iunie 2022, a fost semnat un acord cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) în valoare de 216 milioane de euro, sumă destinată cofinanțării reabilitării patrimoniului construit și modernizării unor clădiri culturale din România. Acordul permite realizarea proiectării și execuția lucrărilor pentru opt obiective de investiții în scopul restaurării complete a șase monumente istorice emblematice pentru România, precum și reabilitarea și construirea unor spații adecvate pentru desfășurarea și diversificarea activităților culturale. Pentru conacul Vârnav Liteni au fost alocate cinci milioane de euro pentru restaurare, a explicat atunci fostul ministrul al Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Demersurile pentru preluarea acestui conac au fost demarate de Bogdan Gheorghiu inca de la sfarsitul anului 2019. Pe 21 mai 2020, guverul a emis o Hotarare prin care a acceptat donatia facuta de mostenitorii familiei Sturza catre Ministerul Culturii. Casa boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, a fost donată de un descendent al domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza, către Ministerul Culturii care a încheiat un contract de donație cu proprietarii și care a fost autorizat să accepte donația cu sarcini a acestui imobil.

Conform  lui Bogdan Gheorghiu, clădirea de patrimoniu urmează să parcurgă un amplu proces de restaurare și să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de INP, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare.

Conacul, ridicat pe la 1740, a fost retrocedat in 2003 lui Johannes Sturdza, stabilit în Germania, în temeiul Legii nr. 10/2001, în calitate de moştenitor testamentar al lui Magdalena Crupenschi. Conacul este nominalizat pe lista de patrimoniu a României.

Întemeietorul localității, boierul Iorgu Vârnav Liteanu, a ridicat conacul  în vremurile în care locuia aici cu familia. Comuniștii au preluat cladirea  în 1948, au transformat-o în sediu IAS, din anii 50 până în 2002 a devenit casă pentru copii orfani, iar apoi, după retrocedare către proprietari, soții Johannes, 89 de ani și Rodica Sturdza, 79 de ani, stabiliți în Germania, a intrat pe calea degradării totale.

In ciuda repetatelor demersuri de a vinde proprietatea, care conține inclusiv circa 1,5 hectare de teren și anexe, Johannes Sturdza, descendent al domnului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza (1822-1828), s-a lovit numai de refuzuri ori discuțiile s-au blocat din cauza prețului. (O.S.)

Vezi si

Au început înscrierile pentru admiterea la școlile de agenți de poliție

Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, prin intermediul Serviciului Resurse Umane, desfăşoară în perioada 24.04.2024 – …