Wednesday , November 30 2022

Iranul a încălcat o rezoluție ONU prin trimiterea unei maimuțe în spațiu

Statele Unite au prevenit luni că Iranul, dacă a reuşit, aşa cum susţine, să trimită o maimuţă în spaţiu, a încălcat o rezoluţie ONU ce condamnă programul său balistic.

“Am văzut imagini cu această sărmană maimuţă ce era pregătită pentru plecarea în spaţiu. Nu avem nicun fel de a confirma într-un mod sau altul ceea se s-a întâmplat cu această maimuţă”, s-a amuzat iniţial purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, scrie Mediafax.

Iranul a afirmat luni că a realizat un “pas uriaş” în proiectul său de zbor uman în spaţiu până în 2020, trimiţând la bordul unei capsule, la 120 de kilometri altitudine, o maimuţă care s-a întors în viaţă din această călătorie.

Nuland a amintit “preocupările foarte bine cunoscute” ale Statelor Unite faţă de “dezvoltarea de către Iran a tehnologiilor pentru lansarea rachetelor în spaţiu”.

“Orice lansare în spaţiu a unei rachete capabile de a plasa un obiect pe orbită este legată direct de dezvoltarea rachetelor balistice cu rază lungă”, a apreciat purtătoarea de cuvânt. Aceasta a reafirmat că “rezoluţia 1929 a Consiliului de Securitate al ONU interzice Iranului să realizeze orice activitate legată de rachetele balistice capabilă să transporte arme nucleare”.

Fără a putea “confirma” trimiterea de către Teheran a unei maimuţe în spaţiu, Nuland a apreciat că lansarea “intră sub incidenţa rezoluţiei 1929”.

Vezi si

Stoltenberg: NATO poate aduce forţe suplimentare în regiunea Mării Negre dacă este necesar

Ţările membre NATO au căzut de acord şi au pus în aplicare o prezenţă aliată …