Thursday , September 29 2022

Angela Merkel infrunta astazi furia grecilor

Cancelarul german, Angela Merkel, merge marţi în vizită la Atena pentru a sprijini Guvernul conservator al lui Antonis Samaras, care încearcă să impună un nou pachet de măsuri de austeritate cu scopul de a menţine ţara în zona euro, transmite AFP.

În contextul în care după-amiază sunt aşteptate manifestaţii antiausteritate, centrul capitalei Greciei a fost închis pentru siguranţă, circulaţia fiind întreruptă între orele locale 9.00 (9.00, ora României) şi 22.00 (22.00, ora României).

Circa 6.500 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru a încerca să evite orice derapaj într-un oraş în care demonstraţiile care se ţin lanţ de trei ani devin din ce în ce mai violente.

Vizita Angelei Merkel, prima de la începutul crizei, are un aspect simbolic, ea fiind percepută de greci ca fiind responsabilă de scăderea nivelului lor de trai.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută presei germane, Samaras a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia ţării sale, unde rata şomajului este de 24 la sută, iar actualitatea este dominată de scandaluri de corupţie şi de sinucideri, în timp ce zilnic se închid zeci de întreprinderi.

Potrivit lui, “coeziunea societăţii” elene este “pusă în pericol de creşterea şomajului aşa cum era cazul Germaniei la sfârşitul Republicii de la Weimar”, regim al cărui faliment a contribuit la ascensiunea lui Hitler la putere.

El a pledat pentru o prelungire a intervalului necesar (patru ani în loc de doi) pentru a aplica un pachet de austeritate de 13,5 miliarde de euro cerut de creditorii ţării şi care nu a fost votat încă în Parlament, ce ar permite menţinerea ajutorului financiar din partea Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Vezi si

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz în largul Mării Baltice, din conductele Nord Stream

Garda de coastă suedeză a descoperit în cursul acestei săptămâni o a patra scurgere de …