Sunday , May 5 2024

UE cere Greciei mai multa austeritate

UE şi FMI cer Atenei mai multă austeritate, precum şi garanţia fermă că reducerile de cheltuieli bugetare vor fi implementate, înainte de a debloca ajutorul de 130 de miliarde de euro, necesar pentru ca Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată.

Zona euro a decis să nu dea undă verde până miercuri unui nou ajutor financiar Greciei, punând mai multe condiţii, cum ar fi ca Atena să găsească noi economii în bugetul din acest an, a anunţat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului, relatează AFP.

“În pofida unor progrese importante realizate în aceste zile, nu am avut pe masă toate elementele necesare pentru a lua decizii” imediat, a declarat Juncker joi seara, la finalul unei reuniuni a acestui forum al miniştrilor de Finanţe din Uniunea Monetară, la Bruxelles.

O nouă reuniune a Eurogrupului, forumul miniştrilor de Finanţe din Uniunea Monetară, este prevăzut miercurea viitoare, cu scopul de a aproba ajutorarea Greciei, dar sub rezerva îndeplinirii condiţiilor impuse.

Juncker a citat trei astfel de condiţii. În primul rând, Parlamentul grec va trebui mai întâi să aprobe, duminică, planul de austeritate asupra principiului căruia partidele politice din Grecia şi creditorii publici ai acestei ţări – reuniţi în cadrul “troikăi” UE-BCE-FMI – s-au pus de acord joi.

În plus, Guvernul grec trebuie să găsească “economii suplimentare în sumă de 325 de milioane de euro” în bugetul pentru 2012, a mai anunţat Junker, precizând că acest lucru trebuie să aibă loc “până miercuri”.

În al treilea rând, zona euro cere ca partidele coaliţiei la putere în Grecia să ofere “puternice garanţii politice” asupra faptului că susţin planul de austeritate, a mai precizat el.
Juncker a recunoscut că au existat “discuţii aprinse” în cursul reuniunii miniştrilor din zona euro, fără să ofere detalii suplimentare.

Grecia negociază pe două planuri, în paralel. Ea speră să obţină un nou program de împrumuturi europene în valoare de 130 de miliarde de euro şi încearcă să obţină de la băncile sale creditoare o reducere a datoriei în valoare de 100 de miliarde de euro.

Acest plan de susţinere este esenţial, dacă Grecia vrea să spere că va evita un “default” pe 20 martie, dată la care ţara trebuie să ramburseze împrumuturi în curs foarte importante.
Olli Rehn a declarat că “începe să nu mai fie timp” pentru a se ajunge la un acord global, dar că “încă ne înscriem în timp”.

Vezi si

Datoria administratiei publice a trecut pragul de 50% din PIB în februarie, sărind la 52,4%

Datoria administratiei publice a crescut în luna februarie cu 40 miliarde lei, ajungând la 841 …