Thursday , December 7 2023

Turiştii de la munte încep să taie din mâncare, iar hotelierii o duc mai rău ca anul trecut

Hotelierii de pe Valea Prahovei au avut, în primele două luni ale acestui an, încasări mai mici cu peste 15% decât în perioada similară a anului trecut, scăderile provenind nu atât din reducerea numărului de turişti, cât mai ales din diminuarea cheltuielilor cu mâncarea.

“Singura veste bună legată de munte este că e zăpadă. În rest, este mai rău ca anul trecut, iar încasările din primele două luni ale acestui an au scăzut cu peste 15% comparativ cu ianuarie-februarie 2010”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Mihai Râjniţă, secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

El a adăugat că scăderile provin atât din diminuarea numărului de turişti, cât şi din reducerea cheltuielilor acestora cu mâncarea.

“Nu se mişcă deloc businessul. E mai rău decât anul trecut, iar anul trecut a fost mai prost decât 2009. Nu ştiu de unde a apărut luminiţa anul acesta, pentru că eu nu văd capătul tunelului”, a mai spus Râjniţă.

Dan Măluşel, proprietarul hotelului Ursuleţul din Predeal şi administratorul discotecii The Office din acelaşi oraş, spune că turiştii care au venit în acest an la munte au redus drastic cheltuielile.

“Este mult mai slab decât anul trecut ca încasări, deşi ca grad de ocupare se apropie de nivelul din 2010. Oamenii sunt mult mai strâmtoraţi decât anul trecut. Discotecile sunt pline, dar vânzările sunt la o treime faţă de 2010, deşi numărul de clienţi a rămas constant”, a afirmat Măluşel.

El a adăugat că în Predeal, din cauza evoluţiei negative a încasărilor din ultimii doi ani, aproape jumătate din unităţile de cazare au fost scoase la vânzare.

Ştefan Bercea, proprietarul hotelului şi restaurantului Cabana Vânătorilor de pe Valea Prahovei, spune la rândul lui că turiştii de la munte cheltuiesc mai puţin comparativ cu anul trecut.

“În acest an, încasările sunt cu 30% mai slabe faţă de primele luni ale anului trecut. Din acest motiv, sunt scoase la vânzare foarte multe hoteluri şi pensiuni din Predeal, dar nu le cumpără nimeni”, a a afirmat Damian Marina, directorul hotelului Trei Brazi din Predeal.

El a spus că dacă anul trecut restaurantul hotelului era plin în week-end, acum acesta este ocupat mai puţin de jumătate.

“Vin oamenii la masă şi mănâncă mult mai puţin. Dacă anul trecut îşi luau câte două feluri de mâncare şi desert, acum a dispărut felul doi. Bărbaţii îşi iau doar o ciorbă, iar doamnele o porţie de papanaşi. Se simte sărăcia”, a adăugat Damian Marina.

Potrivit datelor Eurostat, România a înregistrat anul trecut cea mare scădere din UE a numărului de înnoptări în unităţi turistice, în condiţiile în care indicatorul s-a redus în cinci state, iar la nivel comunitar a avansat cu 2,8%, şi este ţara cu cea mai mică pondere a turiştilor străini în totalul înnoptărilor.

România a raportat anul trecut 15,1 milioane de înnoptări în hoteluri şi alte stabilimente cu un rol similar, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2009. Scăderi au fost consemnate şi de Grecia (2,3%), Marea Britanie (2,1%), Slovenia (1%) şi Italia (0,8%). (Material realizat de Liviu Iancu, Mediafax)

Vezi si

Sosirile în unitățile de cazare din România au crescut în primele 10 luni cu 11,3%. Suceava – pe locul 8 în țară, cu 453.204 turiști înregistrați în acest interval

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2023, au însumat …