Friday , April 26 2024

Roubini calmeaza apele: Sunteti prea pesimisti in privinta Chinei!

roubini

Omul care a prezis prabusirea pietei de capital din Statele Unite si criza globala din 2008, profesorul Nouriel Roubini, crede ca pietele financiare se arata prea pesimiste in ceea ce priveste evolutia economiei din China.

Intr-un discurs sustinut la intrunirea forumului economic de la Ambrosetti – Italia, “Dr. Doom” a surprins pe toata lumea cu criticile aduse investitorilor maniaco-depresivi fata de prabusirea pietei de capital din China, arata portalul News.com.au.

Panica nejustificata

“Cred ca pietele au devenit usor prea pesimiste fata de potentialul economiei din China si fata de abilitatea autoritatilor de la Beijing de a gestiona incetinirea cresterii economice, controlul yuanului si a bursei”, a declarat Roubini intr-un interviu Bloomberg News.

Profetul crizei din 2008 a amintit ca in urma cu doar cateva luni, investitorii din toata lumea erau entuziasmati de prognozele care indicau un regres usor al economiei chineze, pentru ca acum toata lumea sa vorbeasca de “o cadere libere a acesteia sau de o aterizare fortata”.

“Prognozele mele s-au referit mereu la o perioada dura pe care o va traversa economia Chinei, dar am mentionat ca va fi o cadere de scurta durata”, a explicat Roubini.

Date inselatoare

Datele privind exporturile Chinei pe luna august au inregistrat o scadere de 6,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand un nivel de 1200 miliarde de yuani (aproximativ 270 miliarde dolari).

Dar acestea reflecta o situatie mult mai buna decat estimarile Bloomberg de -6,6% exprimate in dolari si arata o usoara redresare fata de scaderea inregistrata in luna iulie de 8,9%.

Guvernatorul bancii centrale din China a admis la inceputul aceste saptamani ca au existat bule investitionale in piata de capital, fapt care a dus la o crestere spectaculoasa a pretului actiunilor, urmata de o cadere dureroasa a acestora, dar a precizat ca fenomenul a luat sfarsit.

Intre iunie 2014 si 12 iunie 2015, indicele de referinta al bursei din Shanghai a marcat o crestere de 150%, alimentata de nivelul datoriilor si incurajata de autoritati, urmata apoi de o depreciere cu aproximativ 40% a valorii sale.

In momentul prabusirii bursei din Shanghai, autoritatile de la Beijing au intervenit cu sute de miliarde de dolari pentru a opri declinul pietei de capital, fara a reusi o stabilizare totala.

Continuarea pe business24.ro

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …