Tuesday , February 27 2024

Primul deces de gripă aviară H3N8 a fost înregistrat în China

O femeie din China a decedat din cauza gripei aviare H3N8, un virus care circulă din 2002 şi care nu a făcut până acum victime în rândul oamenilor, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Virusul H3N8, care a apărut pentru prima dată pe continentul nord-american, a fost considerat până acum transmisibil la cai, câini şi lei de mare. Virusul nu a fost detectat la oameni până la primele două cazuri, non-letale, în China, în aprilie şi mai 2022.

Persoana decedată avea vârsta de 56 de ani şi locuia în provincia Guangdong, sud-estul Chinei. Femeia s-a îmbolnăvit pe 22 februarie, a fost internată cu pneumonie severă pe 3 martie şi a decedat pe 16 martie, potrivit OMS. „Niciunul dintre contactele apropiate ale acestui caz nu a dezvoltat infecţie sau simptome ale bolii la momentul redactării acestui raport”, a precizat OMS într-un document.

În urmă cu un an de zile, Ministerul Sănătăţii din China anunța primul caz de gripă aviară H3N8 la om. Era vorba despre un băiat în vârstă de patru ani din provincia centrală Henan care a fost testat pozitiv pentru tulpina H3N8 după ce a fost internat la începutul lunii aprilie 2022 cu febră şi alte simptome. Familia pacientului creştea pui şi locuia într-o zonă în care sunt prezente raţe sălbatice. Băiatul a fost infectat direct de păsări, preciza atunci Ministerul Sănătăţii, care nu constata „nicio anomalie” în urma testelor efectuate asupra persoanelor apropiate pacientului.

De asemenea, Ministerul sublinia că riscul de contagiere pe scară largă este redus, însă atenționa totuşi locuitorii să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave şi să meargă la medic în caz de febră sau simptome respiratorii. Cazurile de transmitere a gripei aviare de la om la om sunt extrem de rare. Tulpinile H5N1 şi H7N9, detectate în 1997, respectiv 2013, au fost cauzele principale ale cazurilor umane de gripă aviară, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Potrivit unui studiu american publicat în 2012, tulpina H3N8 ar fi provocat pneumonie fatală la peste 160 de foci de-a lungul coastelor americane în anul precedent. (Agerpres)

 

Vezi si

Unele state occidentale iau în considerare acorduri bilaterale pentru a trimite trupe în Ucraina, susține premierul slovac

Mai mulți membri ai NATO și Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldați în …