Monday , April 29 2024

Reuters: Romania poate ajunge la o criza a finantarii în noiembrie, în urma plafonarii randamentelor

România s-ar putea confrunta cu o criz\ a finan]\rii în noiembrie din cauza deciziei guvernului de a refuza s\ vând\ titluri de stat la randamente mai mari de 7%, iar statul ar putea ajunge s\ pl\teasc\ semnificativ mai mult, potrivit unei analize Reuters.

Guvernul întâmpin\ dificult\]i în implementarea m\surilor de austeritate necesare derul\rii acordului cu Fondul Monetar Interna]ional (FMI), împingând astfel dobânzile cerute de investitori tot mai sus.

Ministerul de Finan]e a refuzat, îns\, verdictul dat de investitori, argumentând c\ m\surile de austeritate vor determina, eventual, reducerea randamentelor, iar între timp fonduri suplimentare ar putea fi atrase de pe pie]ele financiare externe.

Numirea unui ministru al Finan]elor mai pu]in cunoscut, Gheorghe Ialomi]ianu, nu a schimbat aceast\ strategie. Mâna ministrului ar putea fi for]at\ dac\ FMI decide luna urm\toare, potrivit a[tept\rilor, c\ guvernul trebuie s\ înceteze s\ acumuleze arierate, noteaz\ Reuters.

Rezolvarea acestor datorii ar l\sa, aproape sigur, guvernul într-o lips\ de fonduri care nu-i va permite s\ ignore pie]ele financiare locale.

“Pân\ atunci, necesarul de finan]are va fi foarte ridicat [i arieratele se vor majora dac\ nu renun]\ la actuala strategie privind împrumuturile. Nu au cum s\ ias\ bine din situa]ia asta”, a afirmat economistul-[ef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Odat\ ce guvernul renun]\ la plafonul de 7%, randamentele ar putea urca pân\ la 8%, sau chiar mai mult, a ad\ugat el.

Pe pia]a secundar\, despre care guvernul sus]ine c\ are o lichiditate prea sc\zut\ pentru a indica un cost real al împrumuturilor, majoritatea titlurilor au deja un randament de 7,25%, sau mai mult, fa]\ de sub 6% în aprilie.

Totu[i, interesul pentru instrumentele financiare emise de România r\mâne ridicat, iar jocul de-a [oarcele [i pisica are ca scop for]area guvernului s\-[i asume riscuri mai mari, înainte ca investitorii s\ profite de un declin al costurilor împrumuturilor, care ar trebui s\ se realizeze treptat dac\ guvernul men]ine austeritatea.

Executivul are de trecut o serie de voturi dificile în Parlament, legate de m\surile de austeritate, [i o posibil\ mo]iune de neîncredere, care ar putea intensifica temerile legate de finan]ele ]\rii.

FMI a ar\tat în luna august c\ nu va permite României s\ continue s\ nu îndeplineasc\ ]intele trimestriale privind arieratele, prin condi]ionarea urm\toarei tran[e de plata de c\tre guvern, pân\ la sfâr[itul lunii septembrie, a unor datorii cu scaden]\ dep\[it\ de dou\ miliarde de dolari.

Guvernul va respecta, probabil, aceast\ cerere, consider\ Reuters, dar anali[tii estimeaz\ arierate suplimentare de dou\ miliarde de lei, plus acumularea altor 1-2 miliarde de lei din cauza c\ nu a reu[it s\ atrag\ suficiente fonduri prin vânz\rile de titluri. Aceste datorii vor trebui probabil pl\tite la scurt timp dup\ misiunea FMI din octombrie-noiembrie.

România trebuie s\ rostogoleasc\ datorii în valoare de [apte miliarde de lei, în moned\ local\ [i euro, în luna noiembrie, dar [i s\ acopere un deficit bugetar lunar de trei miliarde de lei.

Totalul de 13-14 miliarde de lei este aproape de valoarea sumei împrumutate prin emisiuni de titluri în 2008, dar [i de fondurile atrase de guvern în cele patru luni de la plafonarea randamentelor.

Executivul încearc\ s\ compenseze prin emisiuni în euro, unde randamentele sunt cu aproximativ dou\ puncte procentuale mai mici, f\r\ a lua în calcul riscul cursului valutar. Statul poate ob]ine bani [i prin finan]\ri de urgen]\ de pe pie]ele monetare [i prin în]elegeri bilaterale cu b\nci, dar nu poate folosi aceste procedee în fiecare lun\.

“Emiterea de titluri în alt\ moned\ sau pe pie]ele str\ine are o limit\. Dac\ vor s\ vând\ prea mult, vor întâmpina tot mai multe dificult\]i în a lansa titluri pe aceste pie]e, din motiv de supraofert\, iar costurile vor fi tot mai mari”, a spus Daniel Hewitt, analist la Barclays Capital Londra.

Randamentele au crescut de la mai pu]in de 6% în aprilie din cauza avansului infla]iei [i situa]iei politice instabile, dar sunt mult inferioare nivelului de 14% atins anul trecut în perioada în care PSD a ie[it de la guvernare.

Totu[i, România, apreciat\ pentru eforturile de austeritate [i cu un nivel al îndator\rii printre cele mai mici din Europa, nu va avea probleme în a g\si banii necesari anul acesta, atâta timp cât r\mâne în rela]ii bune cu FMI, noteaz\ Reuters.

B\ncile locale sunt dornice s\ finan]eze guvernul, dup\ ce [i-au acoperit cea mai mare parte a pierderilor cauzate anul trecut de împrumuturile neperformante prin profiturile generate de creditarea statului.

Investitorii str\ini a[teapt\, îns\, ca statul s\ cedeze [i vor fi foarte interesa]i s\ achizi]ioneze titluri guvernamentale când vor cre[te randamentele, a afirmat Hewitt.

Dac\ ministerul Finan]elor continu\ s\ se concentreze asupra emisiunilor cu maturit\]i de pân\ la [ase luni, ar putea ajunge într-o situa]ie financiar\ chiar mai dificil\, necesarul lunar de fonduri putând ajunge la opt miliarde de lei lunar la începutul lui 2011, de la 4-5 miliarde de lei în prezent, a afirmat Lars Christensen, analist la Danske Bank.

Vezi si

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024

Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la …