Wednesday , October 5 2022

Reducerea CAS cu 5 procente a intrat în vigoare

CAS

Controversata măsură a reducerii CAS intră de astăzi în vigoare. Patronii vor plăti taxe mai mici cu 5 procente, însă se tem că statul va lua ce a dat cu o mână, o dată ce campania electorală se va încheia.

Cu alte cuvinte, patronii de firme se aşteaptă la noi creşteri de impozite în perioada următoare pentru că reducerea contribuţiilor sociale va lăsa un gol de 4,8 miliarde de lei la bugetul de stat. Salariaţii nu vor avea nimic de câştigat de pe urma acestei măsuri. Leafa nu le va creşte la final de lună pentru că patronii vor folosi banii economisiţi din reducerea taxelor pentru noi investiţii.

După epopeea legislativă din ultimele luni, CAS a scăzut astăzi cu 5 puncte procentuale la angajatori. În aceste condiţii, două scenarii sunt posibile. Dacă patronii ar creşte salariile, atunci un angajat cu un salariu net de 2.000 de lei pe lună va câştiga în plus 81 de lei. În cazul în care salariul nu este mărit, angajatorul va economisi 143 de lei pentru fiecare salariat plătit cu 2.000 de lei. Banii astfel economisiţi vor fi reinvestiţi.

În schimb, scăderea CAS ar putea reduce numărul angajaţilor platiţi la negru. În schimb, temerea cea mare a angajatorilor ţine de inconsecvenţa guvernamentală în 2015.

Așadar, de astăzi, contribuţiile de asigurari sociale vor fi diminuate la angajatori de la 20,8% la 15,8% din salariul brut al angajatului.

Vezi si

Afacerile fabricii  EGGER din Rădăuți au crescut cu 34% în primele șase luni ale anului, ajungând la 260 de milioane de euro

Egger România, parte a furnizorului austriac de materiale pe bază din lemn pentru mobilier și …