Saturday , December 3 2022

Ministrul Agriculturii: Inca doua produse traditionale romanesti, protejate in UE

salam sibiu

Romania va avea inca doua produse traditionale protejate in Uniunea Europeana, salamul de Sibiu si telemeaua de Ibanesti, care sunt “ca si recunoscute” de Comisia Europeana drept produs cu indicatie geografica, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

In acest moment, Romania are un singur produs cu indicatie geografica protejata, magiunul din prune de Topoloveni.

“Mai avem doua ca si recunoscute, pe langa magiunul din prune Topoloveni, respectiv telemeaua de Ibanesti si salamul de Sibiu. Vreau sa dau un suflu nou directiei de industrie alimentara, sa mearga in tara, sa informeze oamenii, sa le explice ce trebuie facut, sa fie proactivi, nu sa vina producatorii la noi ca sa afle ce trebuie facut pentru a proteja un produs” – a declarat Irimescu, intr-un interviu acordat Agerpres.

Anterior, Achim Irimescu a declarat ca Romania intentioneaza sa inregistreze si kurtoskalacs – celebrul cozonac secuiesc – drept produs traditional romanesc cu indicatie geografica protejata in Uniunea Europeana. Potrivit acestuia, autoritatile de la Budapesta si-au si exprimat acordul.

Inregistrarea unui produs traditional de catre o tara ofera o oportunitate pentru producatorii din statul respectiv. Astfel pe tot cuprinsul Uniunii Europene si al statelor cu care UE are acorduri de liber schimb cu clauze prevazute in acest sens, persoanele autorizate sa foloseasca o indicatie geografica pentru anumite produse au dreptul sa o foloseasca in circuitul comercial, in documente insotitoare, reclame, prospecte si pot sa aplice mentiunea “indicatie geografica inregistrata”.

startupcafe.ro

Vezi si

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, iar …