Friday , October 7 2022

Japonia a facut primele teste publice cu trenurile Maglev care ating 500 km/h

tren Maglev

​Japonia, tara a care a introdus trenuri de mare viteza acum jumatate de secol, a facut primele teste publice cu noua generatie de trenuri cu levitatie magnetica (maglev) care ajung la 500 km/h. Ca dovada ca japonezii isi fac planuri pe termen foarte lung sta faptul ca aceste trenuri vor intra in circulatie in 2027 pe un singur traseu, extinderea fiind programata pentru 2045.

Testele au fost facute luni de compania Central Japan Railway langa orasul Tsuru in regiunea Yamanashi, iar la demonstratie au fost prezenti peste 200 de jurnalisti. In urmatoarele luni si publicul larg va fi invitat la teste.

Intregul test a durat 25 de minute, insa trenul a atins 100 km/h in 26 de secunde, dupa alte 24 de secunde trenul a depasit 160 km/h si a inceput sa leviteze, iar la 90 de secunde de la pornire trenul a atins 350 km/h.

Aceste trenuri nu au contact direct cu sina, fortele de frecare fiind reduse, putand fi atinse viteze uluitoare. Ele avanseaza datorita unor campuri magnetice puternice, dar costurile de implementare sunt foarte mari.

La testul de luni a fost invitata presa japoneza, insa in noimbrie se vor face demonstratii si pentru public pe o sectiune de 50 km.

Primele trenuri vor intra in circulatie intre Tokyo si Nagoya in 2027, cei 250 km dintre cele doua orase urmand a fi parcursi in 40 de minute, fata de 90 de minute in prezent.

Planurile indica o extindere pana la Osaka a liniei iin 2045, ideea fiind sa se ajunga la o retea nationala de trenuri maglev.

Japonia a creat trenurile de mare viteza, introducand primele servicii cu garniturile “shinkansen” inca din 1964. Acum exista peste 2.000 km si vitezele atinse sunt de 330 km/h.

Hotnews

Vezi si

Antreprenorii susțin majorarea salariului minim la 3.000 de lei, dar numai după ce dă colțu’ ierbii

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIPMMR) susține majorarea salariului minim la 3.000 de …