Friday , May 3 2024

Instituţiile internaţionale avertizează că lumea se îndreaptă spre o criză alimentară

Seceta afectează tot mai multe ţări care sunt obligate să îşi reducă drastic producţiile agricole. Spre exemplu, estimările arată că până în 2012, în Arabia Saudită nu va mai creşte grâu.

O criză economică mondială care se prelungeşte de mai mulţi ani, catastrofe naturale fără precedent, schimbări climatice drastice, care afectează relieful şi agricultura şi, nu în ultimul rând, conflicte armate. Acestea sunt principalele probleme cu care se confruntă omenirea în ultima perioadă. Acum experţii avertizează că planeta ar putea fi lovită şi de o criză alimentară.

Turbulenţele de pe scena politică internaţională, războaiele şi dezastrele naturale par să se fi înmulţit în ultima perioadă. Asta a determinat instituţiile internaţionale să tragă un semnal de alarmă cu privire la pericolul foametei. Experţii au identificat mai multe semne care arată că ne îndreptăm spre o criză mondială a alimentelor.

Cel mai important dintre ele e creşterea constantă a preţului petrolului. Producerea hranei şi transportul ei depinde direct de costul ţiţeiului. Iar majorarea acestui cost, poate face mâncarea inaccesibilă pentru multe categorii de oameni. Războiul din Irak şi, mai recent, revoluţiile arabe, au făcut ca preţul petrolului să crească serios în ultimii ani. În plus, uraganele din Golful Mexic şi alte fenomene naturale contribuie şi ele la scumpire.

Seceta afectează tot mai multe ţări care sunt obligate să îşi reducă drastic producţiile agricole. Spre exemplu, estimările arată că până în 2012, în Arabia Saudită nu va mai creşte grâu.

O treime din terenurile fertile ale planetei, se degradează în ritm alert. Iar rezervele de apă potabilă ale Terrei se epuizează şi ele foarte repede.

La toate astea se adaugă criza economică mondială şi tsunamiul devastator din Japonia de la începutul acestui an. Vaste suprafeţe agricole din arhipelagul nipon au devenit de neutilizat. Specialiştii avertizează chiar că unele regiuni din ţară nu vor mai putea fi locuite. Catastrofa a zdruncinat serios economia japoneză – care e a treia ca mărime din lume. Iar asta se răsfrânge asupra economiei globale.

Vezi si

Patiserii scot pe piață 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale

Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale, în scădere …