Friday , December 2 2022

Criza din Ucraina: Presedintele interimar avertizeaza separatistii ca vor fi tratati drept "teroristi si criminali". 70 de militanti pro-rusi, arestati la Harkov

harkov

“Separatistii” care “pun mana pe arme, invadeaza cladirile, vor fi tratati asa cum prevede Constitutia si legile, drept teroristi si criminali”, a declarat marti presedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, in conditiile in care la Harkov au fost arestati 70 de manifestanti pro-rusi iar Moscova a avertizat ca un recurs la forta poate duce la razboi civil, scrie AFP.
Seful NATO avertizeaza Rusia ca o interventia in Rusia ar fi o “eroare istorica”.
Fortele de ordine “nu vor recurge niciodata la arme impotriva manifestantilor pasnici”, a spus presedintele, in fata Parlamentului, in conditiile in care activisti pro-rusi au ocupat cladiri publice in estul tarii.
Turcinov a afirmat ca “arme de foc si grenade” au fost utilizate impotriva fortelor de ordine care doreau sa preia controlul asupra sediului administratiei publice din Harkov. “Mai multi membri ai fortelor de ordine au fost raniti”, a spus acesta.
Pe pagina sa de Facebook, ministrul de Interne, Arsen Avakov, a vorbit despre trei raniti, dintre care unul grav, in randul fortelor de ordine la Harkov.
In fata Parlamentului, Turcinov si-a exprimat speranta ca in curand vor fi eliberate “cladirile serviciilor de securitate (SBU) din Lugansk si adiministratia locala din Donetsk”, unde activisti pro-rusi au declarat luni o “republica suverana”.
Acesta a precizat ca autoritatile se confrunta cu “tentative de lansare de provocari separatiste in regiunile Dniepropetrovsk si Nikolaievsk”.
70 de separatisti, arestati la Harkov
La Harkov, in estul Ucrainei, fortele de ordine au arestat aproximativ 70 de separatisti pro-rusi care atacasera cladirea administratiei locale, a anuntat marti ministerul de interne.
Activistii pro-rusi, care au patruns duminica in cladire, o parasisera in cursul noptii, dupa negocieri si sosirea ministrului de Interne, Arsen Avakov. Dar situatia a ramas tensionata pe parcursul intregii zile de luni, cu peste o mie de manifestanti masati in fata sediului. Au existat mai multe ciocniri cu contramanifestantii pro-europeni, mai putini numerosi.
Luni seara, manifestantii pro-rusi au aruncat cu cocktailuri molotov asupra cladirii, incendiind doua birouri de la parter, potrivit unor oficiali locali ai ministerului. Incendiul a fost stopat repede.
Dupa aceste incidente, fortele de ordine au lansat “o operatiune antiterorista care a securizat total imobilul administratiei locale” iar circa 70 de persoane au fost arestate pentru “separatism”, tulburarea ordinii si linistii publice si “punerea in pericol a sanatatii altor persoane”.
Niciun foc de arma nu a fost tras.
Sur sa page Facebook, Avakov a scris in timpul noptii: “Operatiunea antiterorista a inceput. Centrul orasului este inchis. Nu va fie frica”.
Un deputat, Nikolai Kniajitski, care a discutat cu Avakov, a scris si el pe pagina sa de Facebook ca operatiunea a fost efectuata de o unitate speciala a fortelor ministerului de Interne, “Jaguarii”.
“Ei (Jaguarii) sunt pregatiti sa intervina in est, sunt pregatiti sa intervina in est, pentru a neutraliza criminalii”, a scris el, referindu-se aparent la orasul Donetsk, unde separatistii cer alipirea de Rusia.
Pe de alta parte, Rusia a facut apel marti la autoritatile ucrainene sa opreasca pregatirile de interventie in regiunile estice pro-ruse, avertizand ca ar putea izbucni un razboi civil. Ministerul rus al Afacerilor Externe precizeaza, de asemenea, ca membri ai unei companii private din SUA participa la aceasta operatiune.
“Noi facem apel la oprirea iemdiata a pregatirilor militare, care ar putea declansa un razboi civil”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat publicat marti, in timp ce tensiunea este inrautatit brusc de duminica , atunci cand manifestanti pro-rusi au ocupat cladiri guvernamentale in mai multe orase din estul Ucrainei.
Secretarul general NATO a declarat marti ca evenimentele din estul Ucrainei sunt ingrijoratoare si i-a cerut Rusiei sa isi retrage soldatii de la granita, transmite Reuters.
￯Evenimentele din estul Ucrainei reprezinta o preocupare serioasa, indemn Rusia sa se retraga￯ a declarat Anders Fogh Rasmussen la o conferinta NATO din Paris. (Hotnews)

Vezi si

România are 218 pârtii de schi care însumează 189 km, cât o singură staţiune din Franţa sau Elveția

România are un total de 218 pârtii de schi care însumează 189 de kilometri. Spre …