Friday , April 26 2024

IMPORTANT: Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit bancar, de la 1 octombrie

clauze contracte

Clauzele abuzive pot fi scoase din contactele de credit, daca instanta suprema considera ca acestea incalca drepturile clientilor.

Decizia, care se aplica tuturor contractelor de prestari servicii, inclusiv contractelor de credit bancar, poate fi aplicata de la 1 octombrie, conform unei decizii luate in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, informeaza Digi 24.

Astfel, va intra in vigoare articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare.

In sedinta de guvern s-a discutat o ordonanta de urgenta care prevedea o noua tergiversare a posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii.

Initial, Guvernul a decis, in luna ianuarie a acestui an, sa amane aplicarea articolului in cauza pana la jumatatea anului, la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar.

In luna iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezulta ca bancile ar putea avea pierderi de aproape 5 miliarde de lei din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia.

In consecinta, posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive a fost amanata pana in luna octombrie, in Parlament, printr-un amendament introdus de catre deputati la votarea proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila.

Reprezentantii sistemului bancar au insistat pentru nu fi aprobate acte normative care ar aduce pierderi in sistemul bancar, motivand ca ar putea fi pusa in pericol stabilitatea financiara.

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …