Monday , April 29 2024

Guvernul propune dublarea contribuţiei la asigurări sociale a angajaţilor, eliminarea CAS la angajator, dar si cresterea salariilor cu 21%

Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal obținut de Profit.ro.

bani bugert [800x600]

Ministerul Finantelor a pus pe circuitul de avizare un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, prin care modifica substantial modalitatea de plata a CAS la angajat si angajator.

Astfel, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, citat de Mediafax.ro, la articolul 64 care in actualul Cod Fiscal prevede cotele de impozitare, apar urmatoarele in noul proiect de lege: “cota pentru contributia individuala de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este de 21,7%”.

In acest moment contributia individuala de asigurari sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat si 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru conditii normale de lucru, in total 25,8%.

Conform propunerii, cota totala ar urma sa scada la 21,7% din salariul brut, platita integral de catre salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat sa plateasca niciun fel de contributie sociala la conditii normale de lucru.
Cota de contributii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la conditii deosebite de munca si de 8,4% la conditii speciale de munca.

Astfel, potrivit proiectului, cotele de contributii de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat ar fi urmatoarele:
a) 4,2% contributia datorata de angajator pentru conditii deosebite de munca;
b) 8,4% contributia datorata de angajator pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare;
(2) Pentru platitorii de venituri prevazuti la art. 136 alin. (1) lit. b), c) si d) cota contributiei de asigurari sociale este de 21.7%”.
In paralel, Finantele propun majorarea imperativa cu 21% a salariului brut lunar de baza pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui sa le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

În prezent, contribuțiile sunt defalcate între angajat și angajator, astfel:

Angajatul datorează 10,5% – CAS, 5,5% – CASS, 0,5% – șomaj
Angajatorul datorează 15,8% – CAS în condiții normale de muncă (se adaugă 5 pp pentru condiții deosebite și 10 pp pentru condiții speciale), 5,2% – CASS, 0,5% – șomaj.
Prin proiect, contribuțiile vor fi:

Angajatul va datora 21,7% – CAS, 8,9% – CASS
Angajatorul va datora 4,2% pentru condiții deosebite și 8,2% pentru condiții speciale de muncă – CAS, 0,8% – șomaj

 

Vezi si

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024

Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la …