Sunday , February 5 2023

Grecia a deschis bursa in pierdere. Primul soc: o prabusire de 30% a pretului actiunilor

banci grecia

Dupa cinci saptamani in care a stat cu lacatul pe usa, bursa de la Atena se deschide astazi, ca prim semn de revenire la un sistem financiar normal in Grecia.

Auspiciile nu se anunta insa deloc avantajoase pentru economia locala, analistii estimand o scadere de pana la 30% in valoarea companiilor listate.

Sectorul bancar va fi cel mai afectat, dupa cum arata o parte dintre analistii britanici consultati de reporterii The Guardian.

In picaj

Bursa din Atena si-a deschis usile la ora 10:30, iar in primele minute, indicele Athex Composite a cazut cu 23 de procente, iar actiunile bancilor si ale altor companii financiare au coborat pana la plafonul maxim permis de autoritatile de supraveghere: 30%.

Nu este un semnal deloc imbucurator, mai ales ca, la sfarsitul saptamanii trecute, prognoza pierderilor pentru prima zi de reluare a tranzactiilor era de 15-20 de procente.

Nu este o imagine foarte clara a ceea se petrece acum pe piata de capital din Grecia, pe parcursul urmatoarelor ore vor interveni modificari. In schimb, pierderile pe care bancile elene ar urma sa le sufere erau cumva de asteptat.

“Este foarte important ca am deschis. Era de asteptat sa fie o presiune pusa pe piata de capital din Grecia, dar acum putem sa monitorizam derularea evenimentelor”, a declarat pentru CNBC Kostas Botopoulos, unul dintre supervizorii bursei din Atena.

Continuarea pe business24.ro

Vezi si

Noul regulament de furnizare a energiei electrice: Furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de client

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificări consistente la regulamentul de …