Thursday , September 29 2022

FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului cu Romania, disponibilizand 514 milioane euro

Comitetul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineria sasea evaluare a performantelor economice ale Romaniei in cadrul programului incheiat pe durata a 24 de luni (martie 2011- martie 2013), se arata intr-un comunicat al ministerului de Finante primit de redactie.

Acordul este de tip preventiv, ceea ce inseamna ca Romania nu intentioneaza sa utilizeze linia de credit disponibilizata de FMI in favoarea sa. Urmare acestei aprobari privind programul economic al Guvernului Romaniei, FMI a acordat tarii noastre o noua transa de 512,9 milioane euro. Prin urmare, suma totala la care Romania are acces de la FMI se ridica, in prezent, la 3,2 miliarde euro.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti in perioada 31 iulie – 14 august pentru cea de-a sasea evaluare a acordului preventiv cu Romania, la discutii fiind prezenti si reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

La incheierea negocierilor, seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, afirma ca aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI este strict conditionata de implementarea a patru masuri, care cuprind majorarea pretului la gaze pentru populatie si companii de la mijlocul lunii septembrie, plata arieratelor de la autoritatilor locale, inceperea procesului de privatizare a Oltchim si lansarea procedurilor pentru vanzarea a 15% din Transgaz.

In ceea ce priveste oferta Transgaz, prospectul se afla in curs de analiza la Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Procesul de privatizare a combinatului Oltchim a fost demarat, Dan Diaconescu castigand la 21 septembrie licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca Diaconescu are termen pana la 1 octombrie sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului, ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.

Potrivit unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern la 1 septembrie, autoritatile administratiei locale trebuie sa reduca lunar cu 5% stocul datoriilor mai vechi de 90 de zile, in caz contrar directiile judetene de finante urmand sa sisteze alimentarea cu cote si sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat destinate administratiilor locale respective.

Referitor la pretul gazelor naturale, acesta trebuia sa creasca din septembrie cu 5% pentru populatie si cu 10% pentru firme.

La incheierea misiunii FMI din august, Erik de Vrijer a recomandat Guvernului sa evite schimbarile rapide de legislatie, prin proceduri de urgenta, si sa efectueze astfel de modificari doar cu studii de impact bine fundamentate. El a atras si atentia asupra fluctuatiei de personal din agentiile guvernamentale importante, unde ar trebui sa lucreze doar functionari profesionisti, bine pregatiti.

Potrivit unei scrisori suplimentare de intentie convenita de autoritatile romane cu expertii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, una dintre prevederi este reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in urmatorii trei ani, astfel incat activitatea celor 221 de administratii financiare sa fie concentrata in 8 directii regionale si 47 de birouri locale.

De asemenea, compania Electrica Furnizare va avea director general pana la sfarsitul lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica si Transgaz vor fi selectati administratori si directori generali pana la sfarsitul anului, se arata in memorandumul de politici economice si fiscale asumat de Guvern fata de Fondul Monetar International (FMI). Guvernul s-a angajat fata de FMI sa schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesionisti, prin procese de selectie bazate pe competenta.

Acelasi document prevede ca Guvernul intentioneaza sa aplice, din ianuarie 2013, o taxa pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor si electricitatii, iar la mijlocul anului viitor va fi introdus un nou regim de reglementare si taxare in zona companiilor de petrol si gaze naturale.

Totodata, Guvernul vrea sa modifice legislatia privind guvernanta corporatista la companiile de stat, astfel incat conducerea profesionista sa fie numita in cel mult 9 luni de la intrarea in vigoare a legii, dar vrea sa excepteze trei companii, pe chestiuni de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Documentul mai arata ca listarea la bursa a producatorului de gaze naturale Romgaz Medias va fi derulata pana la sfarsitul lunii martie 2013, cu aproape sase luni intarziere fata de programul initia, dupa ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei de stat.

Guvernul s-a angajat, in scrisoarea de intentie convenita cu FMI in a doua parte a lunii august, sa limiteze in a doua jumatate a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la PNDI, potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI.

Totodata, Executivul a promis sa evite derapajele fiscale in perioada alegerilor generale de la sfarsitul acestui an, chiar daca vor exista “presiuni” pentru relaxarea fiscala, si sa asigure o disciplina stricta la nivelul finantelor publice locale.

A cincea evaluare a acordului a fost aprobata de Boardul FMI la 22 iunie, fiind pusa la dispozitie o noua transa, de 519,4 milioane euro, in urma careia totalul resurselor financiare care pot fi accesate de statul roman prin accord a ajuns la circa 2,67 miliarde de euro.

Romania are in derulare, de la 31 martie 2011, un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,1 miliarde DST – drepturi speciale de tragere (3,5 miliarde euro), completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, transele putand fi trase de autoritatile romane doar daca este necesar.

In cursul lunii septembrie, Romania si Banca Mondiala au incheiat un acord de imprumut in valoare de un miliard euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pe o perioada de 12 ani, cu optiunea de amanare a tragerii.

Vezi si

Isărescu: Nu am avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să punem un tampon, cursul de schimb

Banca Națională a României nu a avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă …