Friday , October 7 2022

Europa, rupta-n doua

Directorul Centrului pentru Reformă Europeană, Charles Grant a declarat pentru BBC că  o schimbare fundamentală în funcţionarea Eurozonei s-a observat deja la summitul de săptămâna trecută. “Europa se schimbă. De acum vor fi două cluburi: clubul euro care are propriile reguli şi instituţii şi restul Uniunii Europene”, a spus Charles Grant.

Săptămâna trecută, la summitul european, reprezentanţii Marii Britanii, Irlandei, Poloniei, Suediei şi cei ai României nu au fost prezenţi decât la dineul oficial şi nu au participat la discuţiile ce au avut loc în cursul nopţii, când au fost luate deciziile cu adevărat importante.

Premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au avut un schimb dur de replici în legătură cu implicarea Marii Britanii în discuţiile consacrate crizei din Zona euro. Sarkozy a spus că la discuţiile finale, de miercuri, ar trebui să participe numai ţările care au aderat la moneda unică europeană, în timp ce Cameron a cerut ca toţi liderii UE să fie prezenţi, pentru că vor fi dezbătute subiecte care i-ar putea afecta.

Josef Janning, director de studii la Centrul de Politici Europene de la Bruxelles vede o “prăpastie din ce în ce mai mare” între cele 17 ţări din Zona Euro şi restul ţărilor.

Liderii europeni au decis organizarea unor summituri de cel puţin două ori pe an. Întâlnirile nu vor avea loc neapărat când se reunesc cele 27 de ţări. Şansele ca una din cele 10 ţări din afara eurozonei să intre în clubul”exclusivist” devin din ce în ce mai mici.

Ţările din afara Zonei Euro sunt îngrijorate de perspectiva unei Europe scindate. Fredrik Langdal, de la institutul Suedez pentru Politici Europene, se teme că problemele care afectează toate ţările din Uniunea Europeană vor fi decise de Zona Euro.
(money.ro)

Vezi si

Antreprenorii susțin majorarea salariului minim la 3.000 de lei, dar numai după ce dă colțu’ ierbii

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIPMMR) susține majorarea salariului minim la 3.000 de …