Elvetia, prima tara europeana care interzice vanzarea masinilor diesel VW

reportersite
26 septembrie 2015, 9:50

FILE Volkswagen CEO Martin WinterkornIn urma scandalului declansat in SUA legat de manipularea testelor de mediu pe modelele diesel produse de grupul german Volkswagen, Elvetia a luat o masura fara precedent.

Autoritatile din Tara Cantoanelor au interzis temporar vanzarea oricarui model diesel al gigantului auto, care ar putea avea montate dispozitive capabile de pacalirea testelor de emisii poluante, informeaza BBC.

L’Office federal des Routes, autoritatea in masura sa ia aceasta decizie in Elvetia, a comunicat vineri seara ca in tara se afla in circulatie 180.000 de modele care ar putea avea modificari ilegale. Este vorba de masini Audi, Seat, Skoda si Volkswagen produse intre 2009 si 2014 si echipate cu motoare diesel de 1,2 1,6 si 2,0 TDI.

Interdictia insa nu vizeaza in niciun fel aceste masini aflate deja pe sosele, ci vanzarea unora noi, potrivit RTS info.

Elvetia este astfel prima tara care ia o astfel de masura radicala impotriva grupului Volkswagen, dupa aparitia informatiilor privind manipularea datelor.

Grupul auto german Volkswagen a recunoscut ca a apelat la o inselatorie in timpul testelor oficiale din SUA legate de cantitatea de substante poluante emise de cateva modele diesel lansate in ultimii ani.

Agentia americana pentru Protectia Mediului din SUA (EPA) a descoperit ca nivelul de noxe era, in realitate, de pana la 40 de ori mai mare decat cel inregistrat la verificarile oficiale.

La scurt timp, CEO-ul Martin Winterkorn si-a cerut scuze si a transmis ca „manipularea datelor nu mai trebuie sa se intample niciodata la VW”.

Ulterior, ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a anuntat ca Volkswagen a recunoscut ca a manipulat nivelul emisiilor si pe masinile din Europa.

Intre timp, Winterkorn si-a dat demisia si a fost inlocuit cu Matthias Muller, director al companiei Porsche.