Thursday , September 29 2022

Decizie definitivă: Credit în franci, plătit la cursul din 2008

franci

Încă o speranţă pentru zecile de mii de români cu credite în franci elveţieni. Un client al unei bănci a câştigat în instanţă îngheţarea cursului de schimb la care să plătească ratele, iar decizia este definitivă. El va plăti de acum încolo ratele la cursul leu-franc de la momentul acordării creditului, iar banca îi va da înapoi banii luaţi în plus.

Este pentru prima dată când în România se întâmplă ca hotărârea într-un astfel de caz să fie definitivă și irevocabilă.

Până acum, au mai fost decizii similare, care au dat câștig de cauză clienților băncilor, iar alte unități bancare au pierdut procesul în instanță. Este vorba despre bănci cum ar fi OTP, Volksbank, Bancpost sau Banca Românească. Au fost însă și cazuri în care clienții au pierdut.

Magistrații Tribunalului Vâlcea au hotărât că una dintre clauzele menționate în contractul de împrumut, acordat în acest caz de Credit Europe Bank, ce privea riscul valutar, a fost o clauză abuzivă. Magistrații au dispus eliminarea ei.

Cei care au făcut respectivul împrumut vor plăti de acum înainte ratele lunare la cursul din momentul în care creditul bancar a fost scos pe piață. Banca va trebui să restituie sumele încasate în baza acestei clauze și să plătească și cheltuielile de judecată în valoare de 2.000 de lei.

În 2007-2008 francul elvețian era cotat la 1,90 lei – 2,30 lei. După toamna lui 2008 a crescut accelerat, ajungând la un maxim la începutul acestui an. În prezent, francul este aproximativ 4 lei.

digi24

 

Vezi si

Isărescu: Nu am avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să punem un tampon, cursul de schimb

Banca Națională a României nu a avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă …