Saturday , April 13 2024

Ciucă+Ciolacu: Alegeri comasate. Listă comună la europarlamentare, liste separate la locale. Prezidențiale în septembrie

Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale şi vor avea loc pe 9 iunie, iar PSD şi PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare şi separat la alegerile locale, a anunţat, miercuri seară, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului, într-o conferință de presă comună cu președintele PSD, Marcel Ciolacu.

“Decizia coaliţiei este de a comasa cele două runde de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finală, care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună”, a declarat Ciucă la Palatul Parlamentului.

El s-a referit şi la avantajele comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. “Faptul că am decis să facem această comasare nu este ceva împotriva democraţiei, ci, dimpotrivă, un vot în plus pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă pentru români. Am decis, şi le mulţumesc colegilor mei din PSD, astăzi, la fel ca şi colegilor din PNL, să avem şi o alianţă electorală pentru europarlamentare”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul şedinţei decisive a coaliţiei privind organizarea alegerilor, desfăşurată, miercuri după-amiază, la Palatul Parlamentului.

Cei doi lideri au fost întrebați cine ar putea deschide lista la europarlamentare și cum se vor împărți locurile pe listă.

„Nu am discutat nici nume, nici modul de împărțire. E clar că se va ține cont de ponderea partidelor în coaliție. Când vom finaliza analiza, mergem în Biroul Național pentru aprobare”,  a răspuns președintele PNL, Nicolae Ciucă.
„Mi-aș dori să găsim o doamnă care să deschidă lista de europararlamentare, care să nu fie membră PSD sau PNL”, a precizat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna septembrie, a declarat premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, miercuri, după întâlnirea coaliţiei de guvernare, motivând că această decizie a fost luată pentru a nu bloca România. „În decembrie se suprapuneau prea multe alegeri”, a punctat liderul PSD.
„Am fi avut în decembrie trei rânduri de alegeri în trei duminici consecutive”, a spus Marcel Ciolacu.

„Discuțiile au fost despre cum ar fi mai bine pentru ca lumea să se prezinte la vot. Am fi avut la finalul lunii decembrie o suprapunere cu alegerile generale. Categoric, erau trei duminici la rând. O duminică nu puteam pentru că era Ziua Națională a României, sâmbătă era Sf. Andrei. Să ne amintim că luna decembrie este cea mai încărcată guvernamental și politic. (…) Și am luat o decizie de a nu bloca România și accesul românilor să fie cât mai larg”, a spus liderul PSD.

”Am hotărât ca în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale, primele date sunt, nu este foarte greu, 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep școlile și să nu încurcăm desfășurarea activității copiilor, 8-22 ar fi cea mai potrivită”, a spus Marcel Ciolacu.

Calendarul alegerilor din 2024, în România:

  • Alegeri europarlamentare – 9 iunie 2024
  • Alegeri locale – 9 iunie 2024 (comasate cu cele europarlamentare)
  • Alegeri prezidențiale – turul 1 – 8 septembrie 2024, turul 2 – 22 septembrie 2024 (varianta preferată de premierul Ciolacu)
  • Alegeri parlamentare – 8 decembrie 2024.

 

 

 

Vezi si

15 formațiuni și șapte independenți și-au depus candidaturile pentru europarlamentare

15 formațiuni politice și șapte independenți și-au depus candidaturile pentru alegerile europarlamentare până în 10 …