Wednesday , December 7 2022

BNR a redus rata dobanzii de politica monetara, de la 5 noiembrie

isarescu

Banca Naţională a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,75 la sută pe an de la 3,0 la sută începând cu data de 5 noiembrie 2014.

Anunţul BNR era aşteptat de analişti, însă decizia este extrem de importantă pentru nivelul dobânzilor practicate de băncile din România.

BNR a mai luat o decizie importantă în şedinţa de marţi, 4 noiembrie, şi anume reducerea ratei rezervei minime obligatorii (RMO) la valută, de la 16% la 14%, decizie care lasă la dispoziţia băncilor mai multă lichiditate.

În şedinţa din 4 noiembrie 2014, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

– Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,75 la sută pe an de la 3,0 la sută începând cu data de 5 noiembrie 2014;

– Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 14 la sută de la 16 la sută începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei se menține la nivelul de 10 la sută.

– Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;

În același timp, în scopul reducerii volatilității ratelor dobânzilor de pe piața monetară interbancară și al consolidării transmisiei semnalului de politică monetară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Astfel, începând cu data de 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilităților de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25 la sută pe an de la 5,75 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25 la sută pe an.

CA al BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 6 noiembrie 2014.

 

Vezi si

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pentru 2023

Ministerul Finanțelor a publicat aseară proiectul de buget pentru 2023, configurat pe un cadru economic …