Sunday , July 21 2024

Băncile vor refinanţa creditele propriilor clienţi fără comisioane şi garanţii suplimentare

Băncile ar putea fi obligate să accepte cererile de refinanţare din partea propriilor clienţi bun-platnici potrivit condiţiilor de credtare anunţate de bancă pentru clienţii noi, fără comision de analiză şi fără reevaluarea garanţiilor sau a gradului de risc.

“În cazul în care debitorul solicită refinanţarea creditului la aceeaşi bancă, în măsura în care acesta s-a dovedit bun-platnic, neînregistrând întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile, va beneficia: a) de toate condiţiile noii oferte de creditare; b) de neplata comisionului de analiză dosar; c) de acordara creditului de refinanţare, fără a fi condiţionat de reevaluarea gradului de risc şi, după caz, a garanţiilor aferente creditului”, potrivit unui amendament la OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, votat marţi de deputaţii din Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci.

OUG 50 se aplică şi contractelor de creditare aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a noilor reglementări, iar băncile au fost nevoite să lege dobânzile în funcţie de EURIBOR/ROBOR/LIBOR.

Instituţiile de credit au aplicat prevederile ordonanţei prin păstrarea costului anterior, respectiv prin majorarea marjei din contract.

OUG 50 a fost aprobată de Guvern în luna iunie, iar băncile au avut termen de aplicare pentru contractele în derulare de 90 de zile, până pe 20 septembrie.

Vezi si

Ministrul Finanțelor spune că nu s-au purtat discuții pentru creșterea impozitului pe venit la 16%, nici pentru creșterea TVA

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că la nivelul Ministerului Finanțelor nu s-au purtat niciun fel …