Tuesday , April 30 2024

Hollande şi Merkel, întâlnire inedită înaintea summitului european

Angela Merkel şi Francois Hollande se întâlnesc miercuri, ca de obicei înaintea unui summit european, pentru a încerca să îşi apropie poziţiile, însă întâlnirea va avea loc de această dată în cadrul inedit al unui meci Franţa-Germania, la care vor asista cei doi fani ai fotbalului.

Cancelarul german şi preşedintele francez urmează să discute despre bugetul european pentru perioada 2014 – 2020 şi situaţia din Mali, cele două subiecte principale din cadrul summitului de la Bruxelles de joi şi vineri.

Însă întâlnirea celor doi va fi scurtă – de 15 minute potrivit Parisului, de 45 de minute potrivit Berlinului – şi nu se va desfăşura la Palatul Elysée, ci pe Stade de France, la Saint-Denis, în apropiere de capitală, unde are loc o întâlnire amicală Franţa-Germania, organizată în cadrul marcării a 50 de ani de la reconcilierea franco-germană.

Am dorit ca acest “meci amical în cadrul anului franco-german să aibă un public larg, ci nu să se limiteze la cadrul instituţional” al Tratatului de la Elysée, sărbătorit cu fast la Berlin în urmă cu două săptămâni, în prezenţa Guvernelor şi Parlamentarilor celor două ţări, a declarat un diplomat.
Cum Francois Hollande şi Angela Merkel “sunt amândoi fani ai fotbalului, am încercat să împăcăm meciul” şi summitul extraordinar, care s-a adăugat în mod neprevăzut în agenda celor doi lideri, în urmă cu câteva săptămâni, după eşecul, în noiembrie, al summitului european asupra bugetului.

Pasiunea pentru fotbal a celor doi conducători este reală şi veche.

În tinereţe, Francois Hollande a jucat în poziţia de aripă dreapta în cadrul clubului din oraşul său natal, FC Rouen (nord-estul Franţei), al cărei atacant visa să fie, club pe care a continuat să-l susţină, chiar dacă acesta stagnează în a treia ligă.

Ca mulţi francezi, Hollande a fost afectat de înfrângerea, în iulie 1982, a echipei Franţei lui Platini de către echipa Germaniei lui Rummenigge, în semifinala Cupei Mondiale de la Sevilia (Spania).

În acest meci legendar, marcat de agresiunea imputată fundaşului francez Patrick Battison de portarul german Harald Schumacher, Franţa a fost înfrântă la penalti, după ce conducea cu trei la unu în prelungiri.

“Fremătam în acele momente, credeam că meciul e câştigat şi când am văzut acel act, acel gest, care pentru mine rămâne o agresiune… Ar fi trebuit să câştigăm”, a oftat François Hollande în urmă cu un an, într-un interviu pentru postul radio RTL, acordat cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a meciului.

La rândul ei, Merkel este un fan înfocat al echipei “Maanschaft”, ale cărei meciuri îi este imposibil să nu le vadă, chiar şi atunci când este plecată în străinătate.

A fost văzută adesea sărind de bucurie în tribuna oficială, cu mânile ridicate în timpul meciurilor Germaniei în cadrul Cupei Mondiale sau Europene. Ea nu şi-a ascuns admiraţia pentru antrenorul Joachim Löw.

În acelaşi timp, ea susţine, din raţiuni electorale, că a asistat în tinereţe la un meci al RDG împotriva Marii Britanii, în 1974 la Leipzig.

Se pare că va fi dificil, din cauza acestei pasiuni comune, ca liderii să poată aborda detaliile negocierilor asupra bugetului european.

Nicio confeinţă de presă nu a fost prevăzută pentru aceast eveniment. Vor exista probabil anumite declaraţii televizate, cu caracter sportiv, care vor fi difuzate la pauză.

Chiar dacă nu va exista o poziţie comună franco-germană asupra bugetului, nu divergenţele “sunt cele care creează un blocaj”, potrivit unui diplomat, pentru care soluţia summitului depinde de atitudinea britanicului David Cameron, care nu a fost invitat la meci.

Vezi si

Un copil de 13 ani a fost ucis în atacul cu sabie de la Londra

Un bărbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat mai multe persoane lângă o …