Wednesday , May 1 2024

Hubble a surprins coliziunea a doi asteroizi

Telescopul spaţial Hubble a surprins o serie de imagini rare ale unui obiect cosmic rezultat după o coliziune produsă în 2009 între doi asteroizi de dimensiuni mici din sistemul nostru solar, informează joi AFP.

Conform acestor imagini obţinute în perioada ianuarie – mai 2010, obiectul cosmic, denumit P/2010 A2, măsoară 130 de metri lungime şi are o lungă coadă de particule al căror diametru variază de la 1 centimetru până la 2,5 centimetri.

Acest obiect a rezultat în urma coliziunii dintre un asteroid cu un altul mai mic, de 3 până la 6 metri lungime, conform unei analize a imaginilor publicată de revista britanică Nature. Cele două corpuri cosmice s-au ciocnit probabil cu o viteză de aproape 18.000 km/h. Şocul a pulverizat asteroidul mai mic şi a redus considerabil masa celui mai mare.

Conform lui David Jewitt, astronom la Universitatea California de la Los Angeles, coliziunea s-a produs în luna februarie sau martie 2009, iar unda de şoc a exploziei a fost similară cu ce a detonării unei mici bombe atomice. Ciocnirea în sine nu a putut fi observată din cauza poziţionării micilor asteroizi în raport cu Soarele.

Obiectul rezultat în urma coliziunii a fost observat de Hubble în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, zonă a sistemului solar unde astfel de ciocniri se produc cu o frecvenţă de cel puţin una pe an. (Agerpres)

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …