Sunday , April 28 2024

Tot mai multi suceveni isi iau a doua slujba pentru completarea veniturilor

N 13% din contractele de munc\ `ncheiate luna trecut\ sunt cu jum\tate de norm\, conducerea ITM Suceava spun=nd c\ o mare parte din aceste persoane au vrut s\ `[i completeze veniturile pentru c\ salariul sau, `n unele cazuri, pensia era prea mic\ pentru nevoile lor n
Veniturile mici ob]inute din salarii sau din pensii determin\ tot mai mul]i suceveni s\ `[i caute `nc\ un job, de cele mai multe ori fiind cu jum\tate de norm\. Majoritatea celor care, luna trecut\, s-au angajat [i au `ncheiat contracte individuale de munc\ cu timp par]ial de lucru au fost persoane `n c\utarea unei a doua surse de venit. De altfel, ponderea contractelor cu timp par]ial de munc\, indiferent dac\ este vorba de perioad\ determinat\ sau nedeterminat\, este una semnificativ\ `n totalul contractelor de munc\ `ncheiate la nivelul jude]ului Suceava `n cursul lunii trecute. Men]ion\m c\ `n luna septembrie a marcat o u[oar\ revenire a trendului ascendent al angaj\rilor `n jude]ul nostru, potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Munc\ (ITM) Suceava.
Dac\ `n cursul lunii septembrie a `ncetat 2.196 de contracte individuale de munc\, num\rul celor `nregistrate era de 2.406, ceea ce `nseamn\ c\ `n luna trecut\ num\rul angaj\rilor l-a dep\[it cu peste 200 pe cel al reducerilor de personal. La o analiz\ un pic mai detaliat\ a contractelor individuale de munc\, se observ\ cum 13% din cele care au fost `ncheiate pe durat\ nedeterminat\ [i care sunt `n jurul a dou\ mii reprezint\ tocmai contractele de munc\ `ncheiate cu timp par]ial de lucru. Mai r\m=ne de luat `n calcul [i contractele pe durat\ determinat\ unde o pondere de numai 4% o reprezint\ cea a contractelor cu frac]iune de norm\. „Este posibil ca majoritatea celor 13% din sucevenii care s-au angajat, luna trecut\, `ncheind contracte cu timp par]ial de lucru, s\ fie cei `n c\utarea unui al doilea job sau, `n unele cazuri, pensionari care pot s\ se mai angajeze cu jum\tate de norm\. Se poate trage [i concluzia c\ exist\ un dinamism al pie]ei de munc\ dac\ peste zece procente din cei angaja]i, luna trecut\, pe durat\ nedeterminat\ [i-au luat un job cu frac]iune de norm\. Acest lucru presupune c\ exist\ oameni destul de mul]i care [i-au g\sit `n Suceava un  al doilea job pentru completarea veniturilor”, a declarat [eful ITM Suceava, Gabriel Harja.
Trendul ascendent al angaj\rilor la nivelul jude]ului Suceava s-a reluat, la finele lunii septembrie fiind `n eviden]ele ITM Suceava un num\r de 118563 de contracte individuale de munc\ `n vreme ce la finele lunii august erau `n eviden]\ 118.353 de contracte individuale de munc\. (Dan PRICOPE)

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …