Saturday , May 18 2024

Nechifor ar vrea ca sistemele de termoficare centralizate din orasele judetului sa functioneze ca operator unic

Unul din efecte ar fi un pre] unic pentru toate ora[ele [i municipiile din jude]ul Suceava pentru ap\ cald\ [i c\ldur\

Pre[edintele ales al Consiliului Jude]ean (CJ) Suceava, C\t\lin Nechifor, are `n vedere demararea unui proiect prin care s\ reuneasc\ toate unit\]ile de termoficare de la nivelul jude]ului `n cadrul unei singure structuri.
Anun]ul a fost f\cut, ieri, `n conferin]\ de pres\, C\t\lin Nechifor preciz=nd c\ va face o vizit\, `n acest sens, primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, pentru a discuta problema termofic\rii [i a analiza maniera `n care aceast\ solu]ie s-ar putea pune `n func]iune.
Potrivit lui C\t\lin Nechifor, toat\ termoficarea centralizat\ din localit\]ile urbane ale jude]ului ar urma s\ fie reunit\ `n cadrul unui operator unic care s\ realizeze, printr-un credit furnizor, investi]iile necesare `n fiecare din aceast\ localitate, urm=nd ca banii s\ fie recupera]i de la popula]ie.
~n opinia pre[edintelui ales al CJ Suceava, sunt o serie de dezechilibre `n fiecare localitate urban\ iar acestea ar putea fi corectate `n contextul „unui cuplaj mai generors” al serviciilor de termoficare centralizat\. Spre exemplu, `n municipiile Vatra Dornei [i C=mpulung Moldovenesc sunt pu]ini beneficiari, pe c=nd `n municipiul Suceava sunt mai mul]i beneficiari. Un aspect care putea rezulta `n urma `nfiin]\rii unui operator unic ar fi un pre] unic la nivelul fiec\rei localit\]i din jude] pentru serviciile de furnizare a `nc\lzirii [i a apei calde menajere, `n sistem, centralizat.
C=t prive[te solu]ia de asigurare a apei calde [i a `nc\lzirii `n sistem centralizat, C\t\lin Nechifor sus]ine c\ poate fi vorba despre centrale care s\ func]ioneze cu gaz metan, dar care neap\rat trebuie s\ aib\ un „back-up” pe biomas\, `n cazul `n care apar probleme cu principalul combustibil cum ar fi aceea c\ „ru[ii ne taie gazul”.
~n linii mari, aceasta ar fi [i varianta tehnic\ pe care ar vrea s\ mearg\ [i cei de la Adrem Invest Bucure[ti `n ceea ce prive[te construc]ia noii centrale electrice de termoficare a Sucevei. Totu[i, C\t\lin Nechifor a precizat, ieri, `n conferin]\ de pres\, c\ firma bucure[tean\ ar fi renun]at la aceast\ investi]ie [i tocmai de aceea s-ar impune o reg=ndire a moderniz\rii termofic\rii centralizate, dar nu numai la nivelul municipiului re[edin]\ de jude], ci la nivelul `ntregului jude].
C\t\lin Nechifor a spus c\ nu exclude ca odat\ ce vor fi realizate centrale pe gaz care s\ func]ioneze `n cogenerare de `nalt\ eficien]\, atunci o parte din angaja]ii de la actualele centrale din jude], `n special de la CET Suceava ar fi nevoi]i s\ `[i caute loc de munc\. De aceea, el a spus c\ relocarea acestora spre zona de biomas\ care presupune o activitate complex\ de la c\utare de terenuri propice [i p=n\ la transport, stocare [amd.
~ntrebat cu privire la aceast\ abordare a noului [ef al administra]iei jude]ene `n ce prive[te termoficarera centralizat\, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat c\ este dispus s\ aib\ un dialog pe orice solu]ie constructiv\, dar a spus c\ nu are informa]ii certe `n leg\tur\ cu proiectul celor de la Adrem Invest. El a reiterat faptul c\, dup\ ce va fi instalat, oficial, ca primar pentru al treilea mandat, va face demersuri la Bucure[ti pentru a vedea dac\ firma sud-coreean\ Daewoo `[i men]ine oferta sau nu de a moderniza actualul CET. Totodat\, el a precizat c\ a solicitat celor de la societatea Termica s\ reia discu]ia cu Adrem Invest pentru a vedea dac\ mai demareaz\ sau nu aceast\ investi]ie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …