Saturday , May 18 2024

Boala parodontala netratata poate duce la infarct

Diferitele bacterii implicate în boala parodontal\ intr\ în circula]ia general\ [i unele specii pot agrava ateroscleroza care duce în timp la apari]ia infarctului de miocard, potrivit unui comunicat emis de o clinic\ stomatologic\.
“Este foarte important s\ în]elegem faptul c\ bacteriile din boala parodontal\ pot trece în circula]ia general\ [i pot afecta inima [i alte organe”, spune doctorul Tudor Vaideanu, absolvent al Universit\]ii René Descartes – Paris [i membru al Societ\]ii franceze de parodontologie [i implantologie oral\.
Boala parodontal\ este o afec]iune cronic\ care are drept cauz\ flora microbian\ din cavitatea oral\. Aceasta afecteaz\ structurile care men]in dintele sau se localizeaz\ pe arcad\: gingia, ligamentul parodontal [i osul alveolar.
Semnele incipiente ale bolii parodontale sunt sânger\rile [i retrac]iile gingivale [i pe m\sur\ ce boala progreseaz\ apar dureri, mobilitate dentar\, deplasarea din]ilor [i în final pierderea acestora, dac\ niciun tratament nu este aplicat.
Studiile au ar\tat c\ oamenii cu boal\ parodontal\ sunt de cel pu]in dou\ ori mai predispu[i la boal\ arterial\ coronarian\ care duce la infarct.
În cazul pacien]ilor care sufer\ de diabet, boala parodontal\ duce la cre[terea dificult\]ii de controlare a glicemiei [i implicit la cre[terea complica]iilor specifice acestei boli.
De asemenea, bacteriile pot fi aspirate în pl\mâni [i pot cauza pneumonii.
La femeile îns\rcinate, boala parodontal\ poate duce la na[terea prematur\ [i la copii cu greutate inferioar\ limitelor normale. De aceea este foarte important ca femeile îns\rcinate s\-[i fac\ o evaluare parodontal\.
“Este foarte important s\ face]i o evaluare parodontal\ o dat\ pe an [i s\ trata]i boala parodontal\ înc\ de la apari]ia primelor semne, evitând astfel pierderea din]ilor, dar [i complica]iile care pot afecta starea general\ a organismului”, mai spune doctorul Tudor Vaideanu. (Mediafax)

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …