Monday , April 29 2024

Din lipsa de timp si de personal, doar 10% din scolile neautorizate sanitar vor putea fi controlate de DSP Suceava

N controalele au `nceput efectiv joi, pe 16 septembrie a.c., DSP av=nd ca termen limit\ pentru finalizarea controalelor data de 24 septembrie n `n perioada pe care o are la dispozi]ie, DSP Suceava nu va controla dec=t o foarte mic\ parte din cele 866 unit\]i [colare din jude] – circa 10% din cele 480 unit\]i neautorizate – inspectorii pun=nd accent pe cele [tiute a avea probleme `n acest sens, adic\ cele care nu au autoriza]ie sanitar\ de func]ionare n din cele 866 de unit\]i [colare din jude], un num\r de180 au autoriza]ie de func]ionare, 206 sunt în curs de autorizare, iar 480 sunt neautorizate
Controalele sanitare `n unit\]ile de `nv\]\m=nt preuniversitar sucevene au fost am=nate `n acest an p=n\ la `nceperea anului [colar de c\tre inspectorii sanitari pe motiv c\ `n timpul vacan]ei de var\ nu ar fi avut cu cine s\ vorbeasc\, angaja]ii fiind `n concediu. Astfel, controalele au `nceput efectiv joi, pe 16 septembrie a.c., DSP av=nd ca termen limit\ pentru finalizarea controalelor data de 24 septembrie. Potrivit directorului executiv al Direc]iei de S\n\tate Public\ (DSP) Suceava, Ludovic Abi]ei, ]in=nd cont de num\rul inspectorilor disponibili, de condii]iile materiale [i financiare pe care le au la dispozi]ie [i de perioada `n care ne afl\m, se pot controla maxim [ase [coli pe zi, `n tot jude]ul. Asta `nseamn\ c\, `n perioada pe care o are la dispozi]ie, DSP Suceava nu va controla dec=t o foarte mic\ parte din cele 866 unit\]i [colare din jude] – circa 10% din cele 480 unit\]i neautorizate – inspectorii pun=nd accent pe cele [tiute a avea probleme `n acest sens, adic\ cele care nu au autoriza]ie sanitar\ de func]ionare.
“Controalele au `nceput efectiv de joi. Cred c\ putem controla maxim [ase – [apte [coli pe zi, pentru c\ avem oameni pu]ini, ni s-a redus [i consumul de combustibil [i `n perioad asta mai sunt [i campaniile de vaccinare. Vor fi luate `n vizor unit\]ile cu probleme, c\ nu are rost s\ mergem la cele care [tim c\ au toate condi]iile necesare s\ func]ioneze. Vom controla [colile care [tim c\ nu au autoriza]ie, cantinele [i internatele. Avem termen p=n\ pe 24 septembrie s\ control\m unit\]ile de `nv\]\m=nt preuniversitar, apoi urmeaz\ Universitatea”, a declarat Ludovic Abi]ei.
Conform legisla]iei `n vigoare, `nainte de `nceperea unui nou an [colar, fiecare unitate trebuie s\ solicite autoriza]ie sanitar\ de func]ionare sau aviz anual `n cazul `n care aceasta nu exist\. Cauzele neacord\rii autoriza]iilor [i vizelor de func]ionare sunt neregulile descoperite la alimentarea cu ap\, grupurile sanitare necorespunz\toare, canalizarea, mobilierul [i confortul termic.
O situa]ie `ntocmit\ de Inspectoratul {colar Jude]ean Suceava arat\ c\ jum\tate dintre unit\]ile [colare nu au autoriza]ie sanitar\ de func]ionare, iar un sfert sunt `n curs de autorizare, pe c=nd [coli autorizate ar fi doar o cincime.
Astfel, din cele 866 de unit\]i [colare din jude], un num\r de180 au autoriza]ie de func]ionare, 206 sunt în curs de autorizare, iar 480 sunt neautorizate. (Oana PAULIUC)

Vezi si

Trei mențiuni pentru elevii suceveni, la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, clasele IX- XII, a fost organizată de Inspectoratul …