Friday , May 10 2024

Spitalul Clinic Județean Suceava își consolidează poziția de spital regional. Creștere cu peste 200% a cazurilor de AVC tratate, cu o finanțare de sub 10% din necesar de la Ministerul Sănătății 

Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava (SCJU) își consolidează poziția de Spital Regional prin realizarea, săptămâna trecută, a primei intervenții de tratament endovascular pentru AVC ischemic acut la un pacient de 74 ani, transferat de la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Pacientul a avut o evoluție clinică foarte bună, cu recuperare aproape în totalitate a deficitului neurologic, fiind externat la mai puțin de 7 zile de la evenimentul acut.

SCJU Suceava a ajuns la 19 intervenții de STROKE ischemic și hemoragic, în mai puțin de 2 luni, adică aproximativ jumătate din numărul de pacienți de anul trecut, în condițiile unei finanțări de la Ministerul Sănătății de sub 10% din necesarul estimat și solicitat argumentat în mod repetat prin mai multe adrese”, a declarat medicul sucevean Mihai Crețeanu  Jr.

Acesta a arătat că această creștere în primele 2 luni cu peste 200% a numărului de cazuri (13 în ianuarie 2024, față de 4 în ianuarie 2023), cu finanțare de doar 10% din partea Ministerului Sănătății prin AP AVC (programul de Acțiuni Prioritare – AVC lansat în octombrie anul trecut de Ministerul Sănătății), determină o susținere importantă din partea bugetului SCJU Suceava.

Dezvoltarea echipelor multidisciplinare de tratament al patologiilor vasculare cerebrale și periferice, de abord vascular pentru pacienții dializați, a gastroenterologiei interventionale fac din Compartimentul de Radiologie Intervențională un domeniu extrem de dinamic prin creșterea personalului medical de la 1 medic radiolog și 2 asistenți acum 10 ani la mai mult de 7 medici (4 radiologi, 1 nefrolog, 2 gastroenterologi) și 7 asistenți cu program de permanență 24/7.

Creșterea numărul de cazuri anual, cu un singur angiograf dedicat tuturor patologiilor tratate, estimând în 2024 peste 1.000 de intervenții, creează necesitatea unei structuri funcționale complexe de tratament minim invaziv”, a subliniat dr. Mihai Crețeanu  Jr. (O.S.)

Vezi si

CNAIR pregătește reabilitarea drumului de la Suceava până la noul pod de la Zvoriștea

19 kilometri din drumul național care leagă Suceava de Dorohoi vor fi reabilitați, dar vestea …