Tuesday , April 30 2024

Cum ne influențează stomacul din punct de vedere psihologic

“Raţiunea omului îşi are rădăcinile în stomac.” Dorel Schor

Conform unor studii recente, stomacul este al doilea creier din corpul nostru. Acesta “simte” când nu suntem bine din punct de vedere psihologic, sau când suntem supuși unui nivel ridicat de stres și reacționează în consecință.

Cercetătorii Universității California au descoperit faptul că stomacul uman are sute de milioane de neuroni. In același timp, bacteriile prezente în stomacul nostru sunt responsabile nu doar de schimbările ce țin de sănătatea fizică, ci ne influențează și din punct de vedere emoțional/psihic.

Oamenii de știință au numit aparatul digestiv “sistem nervos enteric” (fiind primul care se dezvoltă la ființele pluricelulare și ușurează ducerea la bun sfârșit a activităților cerebrale, ale sistemului nervos central.

Celulele din sistemul nervos enteric sunt asemănătoare, din punct de vedere structural, cu cele din creier.

Harvard Medical School susține faptul că anxietatea, stresul și depresia sunt strâns legate de o funcționare necorespunzătoare a sistemului nervos enteric.

În tratarea afecțiunilor digestive este important să nu omitem legătura dintre “creierul cerebral” și “creierul stomacului”.

Modul în care ne gestionăm emoțiile și modul cum gestionăm stresul au consecințe directe asupra stomacului.

Acesta este afectat în mod inevitabil și uneori putem dezvolta afecțiuni grave dacă nu suntem atenți la efectele negative ale stresului sau ale depresiei.

Conform lui Heribert Watzke, om de știință, intestinele noastre sunt conectate la sistemul limbic emoțional (comunică cu acesta și iau decizii).

Pe lângă aspectul gestionării emoțiilor, este important să acordăm o importanță deosebită unei alimentații corecte: să evităm alimentele sau condimentele care în general ne irită stomacul și care au efecte nocive pe termen scurt sau lung.

Persoanele care sunt specializate în Ayurveda (practică de medicină alternativă care se bazează pe înțelegerea sinergiei minte-corp și acceptarea ideii că în tratarea unei afecțiuni este necesar să observăm modul în care se influențează una pe cealaltă și cum putem contribui la eficientizarea funcțiilor acestora) au atras deseori atenția asupra importanței “ascultării” stomacului și a ceea ce încearcă acesta să ne transmită și să reacționăm în consecință, pentru a-l ajuta.

Pentru a funcționa eficient, nu neglijați efectul pozitiv pe care îl are o gestionare corectă a stresului asupra sistemului nervos enteric, dar și importanța unui stil de viață sănătos. (Raluca NICOLAE)

Surse: www.csid.ro; www.psiholearning.ro; www.ted.comwww.wikipedia.org.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …