Tuesday , April 30 2024

Elementele inhibitoare

“Atitudinea pe care o ai faţă de tine însuţi şi faţă de viaţa ta în acest moment îţi colorează prezentul şi îţi determină viitorul. Atitudinea ta de astăzi este arhitectul care proiectează şi stabileşte fundaţia viitorului tău.” Ursula Yvonne Sandner

Ceea ce este acceptabil sau suportabil ține de percepția fiecăruia.

Elementele inhibitoare ne pot apărea în cale atât sub formă de oameni, cât și sub formă de gânduri autosabotante sau tipare comportamentale care ne pot “pune pe pauză” sau stopa dezvoltarea individuală.

Dacă aceste elemente inhibitoare sunt identificate în momemtul în care persoana respectivă este foarte tânără, putem preveni apariția acestora în viața de adult sau, în funcție de situație, le putem controla.

Spre exemplu, dacă un copil suferă de trac (frica de a vorbi în fața unui grup de oameni) sau este timid, acesta poate trece peste această situație expunându-se cât mai des la aceste situații și exersând, dar într-un mediu controlat. Prin exercițiu și repetiție acesta poate scăpa de această frică dacă nu suferă de forme grave (fobii).

Suma experiențelor noastre are un rol decisiv în privința apariției elementelor inhibitoare în viețile noastre.
Dacă în trecutul nostru am trecut prin anumite experiențe care ne-au creat blocaje, cel mai probabil acestea se vor manifesta prin gânduri sau stări care ne vor crea disconfort, o senzație de neputință și ne vor apărea în cale ori de câte ori ne vom afla în situații care necesită concentrare maximă, diverse proiecte pe care le întreprindem sau evenimente care necesită contribuția noastră.
Elementele inhibitoare ne pot duce la autosabotare dacă le permitem (spre exemplu dacă în trecut vi s-a zis că nu sunteți îndeajuns de bun în ceea ce faceți, acest fapt poate crea un efect de domino, determinandu-vă să nu mai doriți să continuați ceea ce faceți, sau să vă pierdeți motivația deoarece aceste vorbe din trecut au devenit adevărul dumneavoastră).
De aceea este important să identificați aceste elemente din timp pentru a nu vă influența parcursul vieții în mod negativ. (Raluca NICOLAE)

 

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …