Tuesday , April 30 2024

Rolul rigurozității

“Fixează-ți un scop precis. Urmează-ți drumul către el în mod riguros. Evită încercarea de a fi totul pentru fiecare.” (Bruce Hyland)

 

Pentru ca o persoană să exceleze atât la nivel interpersonal, cât și în mediul muncii, este necesară, pe lângă utilizarea informațiilor acumulate și punerea acestora în practică, a nivelului expertizei și a experienței de viață acumulate, crearea unui sistem care să ajute individul să ducă sarcinile la bun sfârșit in mod eficient și într-un timp relativ scurt: aici intervine rigurozitatea.

Apetența pentru muncă sau disponibilitatea de a depune efort diferă de la persoană la persoană.

Rigurozitatea poate fi și o preferință personală, mai ales în sensul în care îți face plăcere domeniul în care lucrezi, dar este și un pas foarte important în asigurarea calității serviciilor pe care le oferi, a proiectelor pe care le întreprinzi și a schimbării perspectivei oamenilor cu care lucrezi (mai specific, îi ajuți să învețe tehnici noi sau să utilizeze informațiile pe care le dețin, mult mai eficient).

Aceasta poate avea un impact negativ dacă devine o obsesie.

Persoanele care tind foarte mult spre perfecționism și au o aplecare către cele mai mici detalii, pot dezvolta un comportament obsesiv-compulsiv (ticuri sau “ritualuri”: mutarea în mod repetitiv a unui obiect pentru a găsi o poziție care îi oferă individului o stare de calm aparent- dată de simetria sau ordinea creată etc).

În cazul copiilor este indicat să nu punem presiune pe aceștia când au de îndeplinit o sarcină.

Puterea exemplului este o modalitate foarte bună de a vă asigura că aceștia vor ajunge să își îndeplinească sarcinile din ziua respectivă de bună voie, fără să se simtă presați, aceștia pot dezvolta o stare de satisfacție din îndeplinirea sarcinilor, deoarece se vor simți responsabili și vor observa că acțiunile lor au avut un impact pozitiv.

Un alt factor la care este necesar să fim atenți este posibilitatea apariției burnout-ului (epuizarea).

Persoanele care sunt orientate către meticulozitate și rigurozitate pot ajunge mult mai repede la stări de epuizare.

Rigurozitatea este indispensabilă în asigurarea calității unui produs, a unui serviciu sau în privința oferirii de informații de calitate.

Educația are un rol foarte important în această situație.

Dacă un individ este învățat de mic să pună accent mai mult pe calitate decât pe cantitate, acesta poate identifica elementele care diferențiază un produs sau serviciu cu adevărat calitativ de unul mediocru.

Acest aspect este elementar dacă dorim să asigurăm oamenilor tot ce este mai bun (dacă avem o afacere, spre exemplu, sau dacă lucrăm în domenii la care suntem expuși publicului larg).

Un alt aspect definitoriu este nivelul de dăruire de care dispune un individ sau, cu alte cuvinte, cât este dispus acesta să sacrifice din timpul lui pentru a se perfecționa, evolua.

Rigurozitatea este utilă atât timp cât nu ne face să ne “învârtim în cerc” (mai specific să nu ajungem în punctul în care pierdem din vedere esențialul, din dorința de a ne axa pe “chichițe” sau micile detalii).

Orientarea către detalii este un act de finețe, dar și acesta, ca orice lucru pământesc  trebuie întreprins cu o doză mare de firesc, orice lucru dacă ajunge să fie exagerat, își pierde din farmec.

Pentru ca un individ să își atingă potențialul maxim, rigurozitatea este esențială, dar și capacitatea de a fructifica toate aptitudinile de care dispune și, în același timp, să aibă mereu deschiderea să învețe ceva nou și să perceapă critica ca pe o oportunitate de schimbare, îmbunătățire a anumitor aspecte individuale (critica constructivă). Dacă mintea umană este deschisă către nou, mereu vor exista oportunități de dezvoltare interpersonală; important este să fiți atent și să observați semnele care vi se trimit pe diverse căi, atât de la Divinitate, cât și de la propria dumneavoastră conștiință. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …