Sunday , May 19 2024

Trei copii mici cu intoxicatie involuntara, `n numai 24 de ore

Cu v=rste `ntre 2 [i 4 ani, cei trei copii au ajuns la UPU luni dup\ ce au `nghi]it accidental diluant, substan]e caustice [i benzin\ n vina o au, de obicei, p\rin]ii care `i las\ nesupraveghea]i, cu solu]ii pentru uz casnic la `ndem=n\

Numai `n cursul zilei de luni la Unitatea de Primire a Urgen]elor s-au prezentat mai multe cazuri de intoxica]ii accidentale la copii cu v=rste foarte mici. Situa]ia a fost remarcat\ de Direc]ia de S\n\tate Public\ Suceava. Adrian Popescu, purt\torul de cuv=nt al institu]iei, a declarat c\ este vorba despre o situa]ie alarmant\ [i c\ p\rin]ii sau cei care au `n grij\ copii mici trebuie s\ fie foarte aten]i pentru c\ astfel de evenimente nedorite pot avea repercursiuni extrem de grave pe termen lung pentru s\n\tatea copiilor. “Numai `n ultimele 24 de ore un copil de 2 ani din Calafinde[ti a fost internat cu intoxica]ie acut\ cu diluant, un altul de 3 ani [i [apte luni din Suceava a ingerat accidental o substan]\ caustic\, iar un altul din Bosanci, `n v=rst\ de 4 ani [i [ase luni, s-a intoxicat cu benzin\”, a detaliat Adrian Popescu. La aceste cazuri internate la Spitalul Jude]ean de Urgen]\ Suceava `n cursul zilei de luni se adaug\ un copil `n v=rst\ de 3 ani din C=mpulung Moldovenesc care duminic\ a suferit arsuri severe `n timp ce se juca cu benzin\. “Copilul a fost diagnosticat cu arsuri pe aproape 80% din suprafa]a corpului [i a fost transportat la Bucure[ti, din cauza unui accident petrecut pentru c\ p\rin]ii l-au l\sat nesupravegheat”, a completat purt\torul de cuv=nt DSP.
Aceasta este, de fapt, cauza cea mai frecvent\ pentru cazurile de intoxica]ii involuntare la copii mici. Ei sunt l\sa]i s\ se joace f\r\ supraveghere, av=nd la `ndem=n\ substan]e periculoase, `n special solu]ii pentru uzul casnic [i gospod\resc. “Cele mai frecvente cazuri de intoxica]ii la copii mici sunt produse de ingerarea de subtan]e caustice, de detergen]i, de solven]i de uz casnic. Un copil de 2 ani a ajuns la Urgen]e dup\ ce a `nghi]it [ampon [i a fost internat. P\rin]ii las\ aceste substan]e la `ndem=na copiilor [i e suficient un moment de neaten]ie pentru ca ei s\ `nghit\ substan]a toxic\”, a explicat [eful UPU, dr. Liviu C`rlan. Acesta a mai spus c\ astfel de evenimente se petrec mai des `n mediul rural [i c\ cele mai periculoase sunt subtan]ele caustice, care provoac\ arsuri la nivel bucal, la nivelul esofagului [i al stomacului. “~n func]ie de analize [i de substan]a ingerat\ copiii sunt interna]i pentru o perioad\ de maxim dou\ s\pt\m=ni, pentru supraveghere p=n\ la eliminarea complet\ a toxicului. ~n general ei sunt descoperi]i de p\rin]i la primele ore dup\ ingestie [i se [tie [i despre ce substan]\ a fost vorba”, a completat dr. C`rlan.
La num\rul alarmant de copii diagnostica]i cu intoxica]ie involuntar\ se adaug\ [i cel, mai alarmant, al adolescen]ilor care ingereaz\ `n mod voluntar medicamente. (Andreea DIACONU)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …