Saturday , May 18 2024

Trei motive pentru care se spune ca devenim mai destepti la batrânete

Dac\ ai început s\ albe[ti, ai [i motive de bucurie: mintea uman\ se dezvolt\ pe m\sura înaint\rii în vârst\. De fapt, vârsta de mijloc ar putea fi vârful performan]ei cerebrale, potrivit unui volum publicat de Barbara Strauch, editor la New York Times, relateaz\ Yahoo Shine.

Bazându-se pe cele mai recente cercet\ri în domeniu, Barbara Strauch arat\ în “The Secret Life of the Grown-Up Brain: The Surprising Talents of the Middle-Aged Mind” (Via]a secret\ a creierului matur: Talentele surprinz\toare ale min]ii la vârsta mijlocie) c\ teza conform c\reia capacitatea creierului s-ar diminua la vârsta mijlocie este un mit. Iat\ motivele pentru care, în aceast\ perioad\ a vie]ii, activitatea cerebral\ este îmbun\t\]it\ [i moduri prin care o pute]i aduce la cel mai bun nivel.

1. Creierul se extinde

În ciuda popularei concep]ii conform c\reia pierdem mii de celule din creier odat\ cu înaintarea în vârst\, cercet\rile arat\ c\ acestea continu\ s\ se dezvolte pe parcursul vârstei mijlocii (40 – 68 de ani), în special la nivelul înveli[ului neuronilor, numit mielin\, care ajut\ la stabilirea unor conexiuni în vederea dezvolt\rii sim]ului de orientare.
Pentru dezvoltarea neuronilor, sunt recomandate exerci]iile fizice, în special cele aerobice. Sportul îmbun\t\]e[te circula]ia sângelui, inclusiv la nivelul creierului, ceea ce contribuie la regenerarea celulelor din girusul din]at – o important\ zon\ a creierului pentru procesele de memorare [i înv\]are -, dar [i a altor neuroni. Încerca]i s\ face]i exerci]ii aerobice, inclusiv s\ merge]i în ritm alert, timp de 30 de minute pe zi.

2. Este mai probabil ca acum s\ folosi]i ambele jum\t\]i ale creierului

În]elepciunea vârstei mijlocii nu se datoreaz\ numai experien]ei, ci [i unor schimb\ri la nivelul creierului. Spre deosebire de tineri, care tind s\-[i foloseasc\ doar partea dreapt\ sau stâng\ a creierului, cei afla]i la vârsta mijlocie tind s\ le foloseasc\ pe ambele. Astfel, ei pot judeca mai bine asupra unei situa]ii [i desprinde mai repede concluzii.
Cercet\rile arat\ îns\ c\ la aceast\ vârst\ cre[terea nivelului de glucoz\ din organism, asociat\ cu procesul normal de îmb\trânire, duce la inflama]ie, care afecteaz\ anumite p\r]i ale creierului, precum girusul din]at, încetinind procesul cognitiv. Ajuta]i-v\ mintea s\ r\mân\ ager\ reducând consumul de dulciuri [i consumând alimente precum cartofii dulci [i cerealele integrale, care combat cre[terea glicemiei.

3. Este posibil s\ gândi]i mai creativ

Se poate ca lobul frontal, responsabil cu concentrarea, s\ se mic[oreze odat\ cu înaintarea în vârst\. Acest lucru înseamn\ c\ aten]ia v\ va fi distras\ mai u[or [i ve]i avea probleme cu amintirea unui nume. Pe de alt\ parte, mai pu]in\ concentrare poate fi benefic\, permi]ându-v\ s\ g\si]i solu]ii mai creative la probleme. Studiile au ar\tat c\ o minte mai pu]in concentrat\ poate fi mai creativ\, deoarece este mai probabil s\ fac\ leg\turi între idei ce nu par s\ aib\ vreo leg\tur\ unele cu altele.
Încerca]i s\ practica]i activit\]i care v\ solicit\ mental cel pu]in o dat\ pe s\pt\mân\ pentru a v\ men]ine neuronii activi. Studiile au ar\tat c\ oamenii care au activit\]i de petrecere a timpului liber ce implic\ procesarea de informa]ii, precum lec]iile de pian sau înv\]area unei noi limbi str\ine, sunt de dou\ ori mai pu]in predispu[i la Alzheimer decât cei care nu au astfel de preocup\ri.

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …