Sunday , May 19 2024

În ce masura mostenim bolile de la mama?

O echip\ de cercet\tori din cadrul Universit\]ii din Londra a descoperit c\ vîrsta la care o fata începe s\ aib\ ciclu menstrual este influen]at\ semnificativ de vîrsta la care mamei sale i s-a întîmplat acest lucru.

Concret, exist\ o probabilitate de 57% c\ o fat\ s\ înceap\ s\ aib\ menstrua]ie în trei luni de la data la care la mama a ap\rut.

Pornind de la aceast\ concluzie, Daily Mail a cerut p\rerea mai multor exper]i de renume pentru a afla ce alte leg\turi genetice exist\ între fiica [i mama, cît de probabil este c\ fiica s\ mo[teneasc\ multe particularit\]i ale mamei, în ce prive[te s\n\tatea, corpul, mintea.

1. Migrenele

Leg\tura genetic\: exist\ un risc de 70-80% de a le mo[teni de la mama.

Cercet\torii au descoperit recent c\ o anumit\ gena ar putea fi responsabil\ de migrene. Dac\ aceasta nu func]ioneaz\ cum trebuie, factori din mediul înconjur\tor, cum ar fi zgomotul sau cafein\, pot mult mai u[or s\ declan[eze migrene. Atunci cînd gena respectiv\ a fost mai pu]in activ\, au ap\rut dureri de cap severe.

Factorii declan[atori sînt mul]i, îns\ analizarea momentelor în care apar migrenele ar putea duce la identificarea lor, ceea ce te poate ajuta în a ameliora aceste dureri.

2. Cancer la sîn

Leg\tura genetic\: 3% din cancerele de san din Marea Britanie sînt mo[tenite.

Femeile care sunt purt\toare ale unei muta]ii a genelor BRCA1 sau BRCA2 au un risc mai mare de a mo[teni aceast\ boal\, multe dintre ele dezvoltînd cancer la o vîrst\ foarte tîn\r\. Dac\ o rud\ de sînge a avut cancer la san la o vîrst\ timpurie, ai un risc mai mare. De asemenea, femeile care beau alcool [i fumeaz\ în exces prezint\ un risc crescut.

În toate cazurile este necesar s\ faci controale medicale periodic pentru a depista cît mai din timp o eventual\ problema.

3. Condi]ia fizic\

Leg\tura genetic\: pîn\ la 50%.

U[urin]\ cu care î]i tonifiezi mu[chii [i î]i îmbun\t\]e[ti condi]ia fizic\ este mo[tenit\ într-o m\sur\ destul de mare de la mama. Un studiu a scos la iveal\ faptul c\ persoanele care au gene mai bune din punct de vedere muscular au nevoie de mai pu]ine exerci]ii fizice pentru a ajunge la o anumit\ condi]ie fizic\ decît cele care nu au astfel de gene (pentru a atinge acela[i nivel de condi]ie fizic\).

Este recomandat s\ ai 30 de minute de activitate fizic\ pe zi, timp de cinci zile pe s\pt\mîn\, pentru a te men]ine cît mai s\n\tos, îns\, pentru a-]i îmbun\t\]i semnificativ condi]ia fizic\ este nevoie de 30-45 de minute de activitate aerobic\ de nivel moderat pîn\ la intensitate ridicat\ – alergat, înot, mers pe biciclet\ – , de preferat cu acceler\ri de vitez\, cel pu]in trei zile pe s\pt\mîn\. Încearc\ s\ incluzi [i exerci]ii de rezisten]\ [i de întindere.

4. Depresia

Leg\tura genetic\: mai multe studii au descoperit c\ exist\ un risc de 10% de a mo[teni aceasta tulburare; bolile mintale – depresia, tulburarea bipolar\, depresia post-natala – sunt cunoscute pentru caracteristic\ de a fi mo[tenite. Factori c\ oboseala, stresul [i consumul de alcool pot cre[te riscul de a dezvolta o depresie.

5. Obezitate

Leg\tura genetic\: un studiu realizat în Marea Britanie a ar\tat c\ persoanele care au dou\ copii din gena FTO au un risc cu 70% mai mare de a fi obeze decît cele care nu au nicio copie; cele care au dou\ copii aveau în medie cu 3 kilograme mai mult decît persoanle f\r\ nicio copie din gena respectiv\.

Conform unui alt studiu, numai 4% din fetele care au mame cu greutate normal\ sînt obeze, comparativ cu 41% dintre fetele care au mame cu greutate peste cea normal\. În plus, [i forma corpului este influen]at\ genetic, în cazul celor care au corpul în form\ de m\r existînd o leg\tur\ genetic\ mai puternic\ decît în cazul celor cu form\ de par\ sau slabe.

O alimenta]ie s\n\toas\ [i echilibrat\, precum [i cantit\]i moderate de mîncare [i un program de exerci]ii fizice, ajuta la combaterea obezit\]ii.

6. Artrit\ reumatoida

Leg\tura genetic\: dac\ mama ta are aceast\ boal\, ai un risc cu pîn\ la 50% mai mare de a o dezvolta [i tu.

De asemenea, artrit\ reumatoida este mai frecven]\ la persoanele care fumeaz\, m\nînc\ mult\ carne ro[ie [i beau mult\ cafein\. Infec]iile virale pot fi iar\[i un factor declan[ator al bolii, îns\ artrit\ este mai pu]in comun\ la persoanele care consum\ mult\ vitamina C din fructe [i legume.

7. Menopauza timpurie

Leg\tura genetic\: exist\ un risc cu 70-85% mai mare de a avea menopauza timpurie dac\ [i mama ta a avut.

De asemenea, tratamentul pentru cancer [i o interven]ie chirurgical\ la nivelul ovarelor pot declan[a menopauza timpurie. Pentru a preveni îns\ acest lucru nu po]i face nimic, dar exist\ mai multe remedii care ajut\ la ameliorarea simptomelor. Cere p\rerea unui medic ginecolog.

8. Maladia Alzheimer

Leg\tura genetic\: exist\ un risc cu 3-5% mai mare de a avea dementa dac\ mama ta a avut [i cu 30-50% mai mare de a avea maladia Alzheimer timpuriu dac\ de asemenea mama ta a avut.

Men]inerea unei greut\]i corporale s\n\toase, exerci]iile fizice f\cute regulat [i men]inerea tensiunii arteriale [i a colesterolului în limite de la vîrsta de 35 de ani pot reduce riscul de dement\ cu pîn\ la 20%.

9. Boli de inim\

Leg\tura genetic\: mai multe studii au ar\tat c\ ai un risc cu pîn\ la 20% mai mare de a avea probleme de inima dac\ mama ta a avut un atac de cord sau dureri în piept din cauza arterelor blocate.

Stilul de via]\ este îns\ important, astfel c\ men]inerea unei greut\]i normale [i o alimenta]ie s\rac\ în gr\simi s\turate [i sare vor ajuta, la fel ca [i reducerea consumului de alcool [i renun]area la fumat (în cazul în care fumezi sau bei alcool). (ziare.com)

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …