Tuesday , April 30 2024

Ansamblu nou de locuinţe în zona fostelor livezi de lângă Casa de Oaspeţi

Vechile livezi ale PCR, terenuri vândute acum mai bine de 10 ani, fac loc unui nou complex rezidenţial cu două vile şi un bloc cu două etaje şi mansardă. Ansamblul va fi dezvoltat de firma PROLISOK. Ceva mai aproape de Casa de Oaspeţi, un alt dezvoltator vrea să construiască şi el două blocuri, cu şapte şi cu patru etaje  

Prolisok
Zona în care vor apărea construcţiile PROLISOK

La nivelul Primăriei Suceava se fac demersuri legale în vederea obţinerii de către diverşi dezvoltatori imobiliari a unor autorizaţii de construire în scopul edificării unor blocuri de locuinţe pe parcele de teren situate pe locul vechilor livezi ale PCR, din zona limitrofă Casei de Oaspeţi. Terenurile respective au fost vândute cu peste 10 ani în urmă la licitaţii organizate de Regia Autonomă a Administrării Patrimoniului şi Protocolului de Stat RA – APPS. O mare parte din respectivele parcele de teren au stat neutilizate, multă vreme dezvoltatorii imobiliari – care au dat bani grei înainte de criza economică începută în 2008 – 2009 – nevrând să dezvolte niciun proiect imobiliar. Între timp, unele parcele şi-au schimbat proprietarii, iar pe fondul unei (cel puţin aparente) încă dezvoltări economice au fost iniţiate alte proiecte imobiliare în zona respectivă.

Cel mai avansat dintre acestea, sub aspectul procedurilor premergătoare autorizării, pare a fi cel al societăţii PROLISOK, care intenţionează să amenajeze un ansamblu rezidenţial constând în două locuinţe individuale (vile cu regim de înălţime D+P+1E) şi un bloc de locuinţe cu regim de înălţime S+P+2E+M (înălţimea maximă la cornişă fiind de 10m). Societatea care intenţionează să facă respectivul proiect a finalizat Planul de Urbanism Zonal, documentaţia fiind înaintată către Primăria Suceava şi fiind în faza dezbaterii publice, etapă obligatorie înainte de a fi aprobate, de către Consiliul Local, PUZ-ul şi regulamentul de urbanism aferent. La o primă vedere, din documentaţia scrisă depusă la Primărie rezultă că s-a ţinut cont de specificul zonei, în sensul că procentul de utilizare a terenului este de 28,5% în condiţiile în care maximul prevăzut prin documentaţiile existente este de 30%. De asemenea, pentru fiecare apartament care ar urma să fie realizat în blocul ­res­pectiv este prevăzut şi un loc de parcare, la care se adaugă încă cinci locuri de parcare în subteran pentru cazurile familiilor cu câte două autoturisme. Locurile de parcare aferente celor 26 de apartamente vor fi amenajate la subsolul blocului – probabil că dintr-o eroare de redactare, în partea scrisă a documentaţiei a fost trecut „demisol” în loc de „subsol”, deşi documentaţia transmisă prevede că imobilul cu locuinţe colective va avea subsol, nu demisol. Accesele rutiere vor fi cu pavele carosabile în grosime de 8 cm, aşternute pe un strat de 50 de cm din balast (fundaţie – 25 cm), piatră spartă (20 cm) şi nisip (5 cm). De asemenea, vor fi amenajate şi câteva locuri de parcare la suprafaţă – trei şi încă unul pentru persoane cu dizabilităţi. Spaţiile verzi amenajate în zona blocului vor avea o întindere de circa 15 ari, la care se adaugă aproape doi ari de spaţii de joacă.plan Prolisok

Pe lângă acesta, este de notat un demers relativ recent în vederea construirii a două blocuri de locuinţe pe două parcele de teren învecinate, în suprafaţă totală de 2871 mp aparţinând societăţii VIVAT Construct şi situate chiar mai aproape de Casa de Oaspeţi decât terenul unde societatea PROLISOK ar vrea să amenajeze respectivul ansamblu rezidenţial. Totuşi, etapa în care se află acest proiect – demersurile fiind făcute de societatea S.C. MARBO WOODS S.R.L. – nu este atât de avansată precum cea de la PROLISOK. Astfel, dacă aceasta din urmă a finali­zat PUZ-ul şi regulamentul de urbanism, cea de-a doua abia a obţinut, zilele trecute, un certificat de urbanism de la Primăria municipiului Suceava cu privire la elaborarea PUZ-ului şi a regulamentului de urbanism.

Oficial, ar fi vorba despre elaborare Plan Urbanistic Zonal şi Regulament de urbanism aferent, în vederea construirii unui bloc de locuinţe colective cu regim de înălţime D+P+5E+2E retrase pe parcelă în suprafaţă de 1436 mp şi a unui bloc de locuinte colective cu regim de înălţime D+P+3E+1E retras pe parcela în suprafaţă de 1435 mp, împrejmuire, amenajare locuri de parcare, sistematizare verticală şi extinderi de reţele de utilităţi tehnico-edilitare şi branşamente/racorduri la acestea.

Menţionăm că motivul pentru care sunt necesare elaborarea de PUZ-uri în cazul celor care deţin teren şi doresc să realizeze blocuri este legat de faptul că prin prevederile Planului de Urbanism General al municipiului Suceava (depăşit moral, dar încă în vigoare câtă vreme nu este aprobat altul) zona res­pectivă figurează ca fiind „livezi”. În anul 2009 s-au operat modificări la PUG prin PUZ adoptat de Consiliul Local, conform căruia era permisă construirea de locuinţe, dar cu regim de înălţime mică, adică cel mult P+1E. Aceea părea să fie viziunea celor mai mulţi proprietari de terenuri şi a municipalităţii la data organizării licitaţiilor de vânzare-cumpărare a terenurilor vechilor livezi ale PCR. Cum între timp au apărut alte oportunităţi de dezvoltare pe piaţa imobiliară, au fost necesare şi documentaţii suplimentare, printre acestea fiind şi PUZ-uri noi, însoţite de regulamentele de urbanism aferente. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

Probleme în echipa PSD pentru Consiliul Local Suceava

Consilierul local social-democrat Gabriel Buciac a depus o cerere la biroul electoral pentru retragerea candidaturilor. …

One comment

  1. Oare se va respecta primele proiecte de inaltime? Sau………