Monday , May 20 2024

TPL vinde firele de cupru de la vechea retea de transport electric

N este vorba doar despre cablurile care au fost scoase de pe st=lpii re]elei de transport electric `n urma numeroaselor furturi care se `nregistrau `n diverse zone ale Sucevei [i care sunt uzate n toate cablurile de la vechea re]ea de transport electric erau ie[ite din uz de mai bine de un deceniu

Societatea TPL SA Suceava inten]ioneaz\ s\ v=nd\ circa zece tone de cupru pe care le are `n depozite pentru a-[i acoperi o parte din cheltuielile pe care le are. ~n perioada urm\toare, conducerea societ\]ii care asigur\ serviciile de transport `n comun de c\l\tori `n municipiul Suceava va organiza o licita]ie pentru v=nzarea a circa zece mii de kilograme de fir de cupru de la re]eaua de transport electric. Pre]ul de pornire al licita]iei este de 20 de lei pe kilogram, `ns\ conducerea societ\]ii sper\ s\ primeasc\ un pre] un pic mai bun pentru respectiva cantitate de cupru. Directorul societ\]ii de transport, Darie Romaniuc, a explicat c\ este vorba doar despre cablurile care au fost scoase deja de pe la st=lpii din zonele cele mai sensibile sau unde se `nregistrau foarte des furturi.
El a spus c\ ac]iunile de scoatere a cablurilor de pe st=lpii re]elei de transport au `nceput cu prec\dere `n 2007, de[i troleibuze nu au mai circulat `n Suceava `nc\ din anul 2005. Potrivit directorului Darie Romaniuc, primul caz notabil de furt de cabluri s-a `nregistrat `n seara `n care a avut loc referendumul pentru demiterea pre[edintelui Traian B\sescu, ho]ii profit=nd de faptul c\ multe for]e de poli]ie [i jandarmi erau concentrate `n peajma sec]iilor de votare pentru a pre`nt=mpina incidente.
De atunci au mai fost `nregistrate cazuri de furt, unii ho]i fiind identifica]i ulterior. Pe de alt\ parte, `n ultimii ani s-au `ndep\rtat firele de la st=lpii re]elei de transport electric situa]i `ntre blocul turn din centrul Sucevei [i p=n\ `n Burdujeni [i de la podul din I]cani p=n\ la Gara I]cani. Conducerea TPL SDA Suceava nu exclude nici varianta ca, `n perioada urm\toare, s\ scoat\ la v=nzare [i firele de curpu care au mai r\mas pe st=lpii re]elei de transport electric.
Men]ion\m c\ respectiva re]ea era casat\ cu circa zece ani `nainte de a ie[i din uz troleibuzele, care de asemenea, au continuat s\ circule pe str\zile Sucevei `n condi]iile `n care fuseser\ casate de aproape un deceniu. Firele de cupru care au fost scoase la licita]ie erau suprauzate [i nu mai puteau fi utilizate la transportul electric, ele ocup=nd loc degeaba `n magaziile societ\]ii TPL.
Interesant este faptul c\, dup\ cum a explicat Darie Romaniuc, unul din motivele pentru care firele respective s-au uzat foarte tare nu este legat doar de utilizarea intens\ a re]elei de transport electric din Suceava, ci [i de modul `n care re]eaua a fost `ntre]inut\. Astfel, p=n\ la `nceputul anilor 90, cablurile respective erau unse cu seu de oaie. Dup\ ce IRIC-ul a falimentat, aceast\ materie prim\ se g\seau tot mai geu [i solu]ia la care s-a apelat a fost produse petroliere precum vaselina. Din punctul de vedere a lui Darie Romaniuc, acestea nu erau at=t de bune precum se dovedise a fi seul de oaie, unul din motive fiind acela c\ nu rezistau la fel de mult `n condi]ii de ploaie sau de temperaturi ridicate. De altfel, directorul TPL SA Suceava a explicat c\ `n timp ce seul de oaie, odat\ era uns pe cablurile de cupru de la re]eaua electric\, ar fi putut ]ine o lun\ de zile. De cealalt\ parte, vaselina trebuia s\ fie uns\ m\car o dat\ la dou\ s\pt\m=ni. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Meci de Liga V-a întrerupt după o încăierare generală între jucători și spectatori

Cazul meciului dintre Polul Nord Brodina și Unirea Salcea va ajunge miercuri pe masa Comisiei …

No comments

  1. Nu se gandeste nimeni la o repunere in functiune a retelei cu troleibuze noi?
    In celelante orase cu linii de troleu transportul calatorilor se dovedeste a fi rentabil numai la Suceava nu.
    Cred ca nu ar fi o investitie prea mare deoarece exista reteaua la care ar trebui inlocuite numai firele de contact si eventuala de constriut o bucla prin cartierul Obcini